Spannend, uitdagend en toch ook wel een beetje eng. 9 April is het moment daar geweest dat ik voor het eerst in mijn eentje op reis ben gegaan. Eén ding is met zekerheid te zeggen, ik heb het overleefd en zit zonder kleerscheuren deze blogpost te typen! 

Een waarschuwing vooraf; door het enthousiasme en de liefde voor dit land zal deze blog post iets uitgebreider dan normaal zijn.

9 tot en met 23 april 2016 – Japan. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen en een samenvatting geven van deze 15 dagen avontuur, ik ben verliefd. Japan heeft het allemaal: vriendelijke mensen, schone straten, heerlijk eten, prachtige natuur en een waslijst aan UNESCO Werelderfgoed. Het meest ideale aan Japan is nog wel de Shinkansen, een netwerk van hogesnelheidstreinen (die tussen de 200 en 320 km per uur rijden) door heel Japan. De bereikbaarheid van de steden en reisgemakken maken het dus een stuk relaxter om in dit land, waar nagenoeg geen Engels gesproken word, te reizen. Tijdens het avontuur heb ik de Shinkansen gebruikt om van stad naar stad te reizen en heb ik in totaal 2.500 km afgelegd met deze super treinen. De reis ging langs Tokyo, Hiroshima, Osaka, Kyoto, Nikko en eindigde vervolgens weer in Tokyo. Een solonaise beleving om nooit meer te vergeten.

De route

De route

Eten in Japan wat je geprobeerd MOET hebben:
– Ramen: noodles in een bouillon met verschillende groentes en vlees of vis.
– Sushi: Sushi is Japans en niets in vergeleken met de Sushi hier in Nederland. Proef de verschillen en je wilt nooit meer de “sushi” uit Nederland.
– Onigiri: Een driehoekvormig rijsthapje met vlees, vis of zeewier er in. Te koop in alle supermarkten en lekker als tussendoortje of snelle en goedkope lunch (omgerekend €0,80 per stuk)
– Okonomiyaki: een Japanse pannenkoek met noodles, vlees, groente en een ei. Eén van de lekkerste gerechten die ik in Japan heb gegeten.
– Jakitori: Stokjes met verschillende soorten vlees, vis of groente er aan geregen. Je betaald per stokje dus lekker proberen en jezelf laten verrassen!

9 t/m 12 april – Tokyo

Overnacht in capsule hostel: Grids Hostel Akihabara. Vriendelijk personeel, schone kamers en douches, leuke omgeving wat goed te bereiken is met de metro via Akihabara Station, 10 minuten lopen. Aanrader!

Na 11 uur vliegen, een stel stijve benen en vierkante ogen van het film kijken landde ik dan eindelijk op Narita Airport-Tokyo om vervolgens met de trein in een kleine 40 minuten naar het centrum van Tokyo te reizen. Op het vliegveld heb ik mijn JR Pass opgehaald en ben ik naar mijn hostel vertrokken.

To know over de JR Pass: De JR Pass geeft je de mogelijkheid onbeperkt met de meeste treinen in Japan te reizen. Je kan de JR Pass van tevoren gemakkelijk kopen via een buitenlands agentschap. Voor een 14 daagse JR Pass ben je €367 kwijt en kan je gebruik maken van alle JR lijnen in Japan, verschillende buslijnen en de Ferry van Hiroshima naar het prachtige eiland Miyajima. Tijdens mijn rondreis is de JR Pass mijn allergrootste vriend geweest en heb ik comfortabel het hele land doorgereisd. De NS kan nog een puntje zuigen aan de strakke schema’s en alle treinen die altijd op tijd arriveren in Japan. Let op, als je met de Shinkansen gaat reizen, kan je het beste van te voren (kan tot een uur voor vertrek) een stoel gratis reserveren bij een JR balie op één van de JR stations. Dit voorkomt dat je moet staan in de Shinkansen of steeds moet opstaan voor degene die wel een stoel heeft gereserveerd. Het is namelijk toegestaan om zonder reservering ergens te gaan zitten totdat degene die de stoel heeft gereserveerd gebruik van zijn of haar plek wilt maken. Zelf heb ik mijn JR Pass besteld via deze link.

Door een gebrek aan internet op mijn telefoon was het even zoeken naar het hostel maar het duurde niet lang voordat een vriendelijke man mij persoonlijk naar het hostel begeleidde. Japanners zijn een behulpzaam volkje en zullen er alles aan doen om je van dienst te zijn! Mijn hostel was gelegen in het Akihabara district, het electro district van Tokyo en een beleving op zich om doorheen te wandelen. De manga figuren, gigantische speelhallen, maid-cafés en typisch Japanse restaurants vliegen om je oren. Een eerste indruk om nooit te vergeten!

Akihabara overdag

Akihabara overdag

Akihabara in de avond

Akihabara in de avond

Feit: Tokyo is een vrij rustige stad in vergeleken met andere Aziatische steden als bijvoorbeeld Hong Kong. Alle werkende mannen en vrouwen (exclusief alle handarbeiders) dragen een kostuum / pak op straat en beleefdheid staat op nummer één in de Japanse cultuur. Deze beleefdheid, schone straten, minimale criminaliteit en behulpzaamheid maken Japan en dan ook voornamelijk Tokyo een top beleving waar je geen moment over hoeft te twijfelen of het wel verstandig is. Gewoon doen!

De Shinkansen

De Shinkansen

Tokyo, een stad met ruim 13 miljoen inwoners kan jou met gemak opslokken, uitspugen, herkauwen en wederom uitspugen. Ik werd een beetje nerveus na het zien van het RTL programma “opgelicht in het buitenland” waar je de Japanse maffia achter je aankrijgt bij het bezoeken van een foute club. Uiteraard, wat blijkt, als je je gedraagt zal je nits overkomen. Sterker nog ik kan je vertellen; ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld in een stad. De mensen zijn aardig, niet gehaast en vooral erg beleefd. Tokyo heeft zoveel variatie te bieden, zoveel leuke plekjes en is zo groot dat je gemakkelijk een week in deze stad kan verblijven zonder je te vervelen. Mijn top drie to do in Tokyo waren dan ook een hersen krakende opgaven maar het is gelukt.

Uitstapje naar Mount Fuji

Ook al is deze bezienswaardigheid in het centrum van Tokyo, Mount Fuji komt stijl bovenaan wat betreft dingen die te doen zijn in Tokyo. Mount Fuji is het nationale symbool van Japan en word door veel Japanners gezien als een magische plek waar veel mythes vandaan komen. Ook zou het bos aan de voet van Mount Fuji door veel Japanners gebruikt worden om zelfmoord te plegen. De film The Forest is hierop gebaseerd. Als je zonder vervelend gevoel Mount Fuji wilt bezoeken, wacht dan even met deze film te kijken…

Het sleutelwoord om alles uit het bezoek aan Mount Fuji te halen: zorg dat je er vroeg in de ochtend bent! Ik ben 6:00 uur opgestaan (auw!) en om 7:00 uur in de ochtend vanuit het hostel vertrokken om de trein van 7:30 uur te kunnen halen die naar de eerste overstap zou gaan. Na drie keer overgestapt te zijn, één keer verkeerd te zijn gelopen en de weg vier keer gevraagd te hebben ben ik uitgekomen bij het eindstation Shimo Yoshida, een station aan de voet van Mount Fuji.

Via deze link – klink hier – kan je de verschillende mogelijkheden vinden hoe je van Tokyo naar Mount Fuji kan reizen.

Nadat je uitgestapt bent bij het Shimo Yoshida station sla je rechtsaf richting de Arakura Sengen Shrine. Deze beroemde Shrine die voor bijna alle promotionele foto’s van Japan gebruikt word, kan je gratis bezoeken. De Arakura Sengen Shrine geeft een uitzicht naar Mount Fuji waar de mond van openvalt. Ik had het geluk dat ik nog net in het kersenbloesem seizoen (is van eind maart tot eind mei) aan het reizen was waardoor ik van dit uitzicht mocht genieten;

Mount Fuji

Mount Fuji

Ik kan je vertellen, met het ochtend zonnetje om mijn gezicht heb ik hier ruim 3 uur gezeten en alleen maar naar die prachtige berg gekeken. Een heerlijk momentje wat je zeker even moet doen als je in Tokyo bent!

Arakura Sengen Shrine

Arakura Sengen Shrine

Shibuya (Crossing, Meiji Jingu, Harajuku)

Shibuya is een wijk in Tokyo waar veel te zien en te beleven valt. Een hoogtepuntje in Shibuya is de Shibuya crossing, één van de drukste kruispunten ter wereld. Om optimaal van deze georganiseerde chaos te genieten, kan je het beste met een lekkere bak koffie plaatsnemen op de 2e verdieping van de Starbucks aan de Shibuya Crossing!

Shibuya Crossing

Shibuya Crossing

Een deel van Shibuya Crossing vanaf de Starbucks

Een deel van Shibuya Crossing vanaf de Starbucks

Shibuya heeft naast de Shibuya crossing ook in het verlengde van het kruispunt een leuk winkel gebied met kleine straatjes, veel Japanse led borden en authentieke Japanse winkels waar je uren doorheen kan slenteren. Zeker de moeite waard!

Winkelcentrum in Shibuya

Winkelcentrum in Shibuya

Een andere leuke bezienswaardigheid is de Meiji Jingu Shrine. Deze Shrine is van na de tijd dat keizer Meiji regeerde (1920) in Japan. De Shrine is niet alleen mooi door de Japanse bouwstijl, ook omdat deze Shrine in een prachtig bos gelegen is wat voor deze plaatjes zorgt:

Ingang van het park
Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu Shrine

Een stukje verderop naast station Shinjuku is de Gyoen National Garden gelegen wat net als de Shibuya Crossing een must visit is in deze regio. In mijn ogen het mooiste park van Tokyo en een echte rustgevende plek om een (romantische) wandeling te maken en even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, dus:

Shinjuku Gyoen Park

Shinjuku Gyoen National Garden

To know: Internet in Japan is duur maar met een Japanse simkaart, die je kan kopen op het vliegveld, redelijk snel. Als je straks op een vliegveld in Japan landt, overweeg dan goed of je de uitdaging aangaat en zonder internet op pad gaat, of dat je er voor kiest net zoals thuis veilig de hele dag met je telefoon in je handen vergroeid op pad gaat. Ik zou je graag willen voorstellen om die telefoon lekker in je zak te houden, een paar kaarten van de steden te kopen en gewoon met die kaarten de uitdaging aan te gaan en zelf de weg te vinden. Avontuur begint pas als je uit de comfort zone stapt!

Al het andere moois in Tokyo

Omdat Tokyo te mooi is om in een top drie te verwerken is dit derde punt een verzameling van alle andere dingen die ik gedaan heb en zeker de moeite zijn om te bezoeken! Ik ben in totaal 3 en een halve dag in Tokyo gebleven, een redelijk strakke planning als je alles wilt doen maar zeker de moeite waard.
Een avondwandeling door het centrum

Een avondwandeling door het Ginza District

Een avondwandeling door het Ginza District

De Tokyo Skytower

Uitzicht vanuit de Toyko Skytower (uitkijkpunt op 338 meter)

Uitzicht vanuit de Toyko Skytower (uitkijkpunt op 338 meter)

Een random parkje naast de Tokyo Skytower

Een random parkje naast de Tokyo Skytower

Rappongi Hills (duur centrum, leuk om te bezoeken maar niet om te kopen)

Roppongi Hill

Rappongi Hill

Rappongi Hill

Rappongi Hill

To do bij toeval: Tijdens mijn eerste uren in Tokyo ben ik van het Emperial Palace en het park daar omheen naar een klein ander parkje gelopen, Hibiya Park. Ik hoorde op weg naar Hibiya Park muziek uit het park komen en ben daar op af gegaan. Wat bleek, die dag was er een food festival gaande in Hibiya park. Een leuk cadeautje wat je in Tokyo regelmatig tegen kan komen. Het is best lastig om zulke kleine food festivals op internet op te vinden omdat sommige georganiseerd zijn door de locals. Houd je ogen en oren goed open, dat is meestal de enige manier om zulke leuke lokale festiviteiten tegen te komen.

Foodfestival

Foodfestival

Vervoer in Tokyo: neem geen taxi in Tokyo (en eigenlijk geldt dit voor heel Japan) als het geld niet op je rug groeit. De taxi meter begint in Japan met omgerekend €5 en eindigt gemiddeld met een ritje van 3 kilometer op €17. Zonde van het geld met het veilige, gestructureerde en schone openbaar vervoer netwerk van Tokyo. Voor nog geen twee euro zit je met de metro aan de andere kant van de stad. De metrostations en de verschillende metro lijnen zijn wel redelijk complex af en toe omdat er in Tokyo aardig wat verschillende lijnen door elkaar lopen. Houd hier rekening mee en laat je vooral niet gek maken door alle indrukken, dan komt het allemaal goed en bespaar je een hoop centen!

Tokyo subway map

Tokyo subway map

12 t/m 15 April – Hiroshima

Hostel: Santiago Guesthouse Hiroshima. Erg schoon, gezellige backpackers sfeer en een mooie centrale ligging. Minpunt is dat het best even zoeken is bij aankomst waar het hostel is als je geen Google Maps bij de hand hebt.

Vanuit Tokyo ben ik met de Shinkansen (ongeveer 6 uur reizen) naar één van de meest indrukwekkende plaatsen van Japan gereisd, Hiroshima. De inwoners van Hiroshima zijn 6 augustus 1945 als eerste ter wereld slachtoffer geworden van een Amerikaanse atoombom. Deze ramp heeft het leven van ruim 78.000 mensen gekost en heeft tot vandaag de dag nog steeds negatieve invloed op de mensen die de ramp hebben overleefd mede door de radio actieve stralingen die toen der tijd vrij zijn gekomen. De donkere geschiedenis van toen en de positieve energie van de inwoners van vandaag de dag maakt een bezoek aan Hiroshima extra indrukwekkend.

Hiroshima is een perfecte stad om door heen te slenteren, om te genieten van de groene straten met leuke tempels, je ogen uit te kijken in het hippe winkel centrum, de oorlogsmonumenten te bezoeken en om een ijsje te eten aan de Ota Rivier die dwars door Hiroshima loopt.

Hiroshima

Hiroshima

Deze dingen mag je niet missen in Hiroshima:

A-Bomb Dome, Memorial park & Museum

Als je Hiroshima gaat bezoeken mag je de geschiedenis niet negeren. Toen ik aankwam in Hiroshima regende het pijpenstelen en ben ik direct het A-Bomb Museum ingedoken, één van de beste keuzes die ik had kunnen maken! Door eerst mezelf te verdiepen in de bizarre dingen die in deze stad gebeurt zijn ben ik eigenlijk direct anders naar Hiroshima en de inwoners gaan kijken.

Hiroshima Peace Memorial Museum

Hiroshima Peace Memorial Museum

Hiroshima Peace Memorial Museum

Hiroshima Peace Memorial Museum – de maat van de Atoombom die is gebruikt, ruim 3 meter lang

Hiroshima Peace Memorial Museum - gesmolten spullen door de hitte van de explosie

Hiroshima Peace Memorial Museum – gesmolten spullen door de hitte van de explosie

Naast het museum is het Hiroshima Peace Memorial Park gelegen, een super mooi park met een erg mooi uitzicht naar de A-Bomb dome. Een korte wandeling van het museum naar de A-Bomb dome door het park laat je even bijkomen van de dingen die je hebt gezien in het museum.

Peace Memorial Park

Peace Memorial Park

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Hiroshima is de A-Bomb dome. Dit gebouw is één van de weinige gebouwen in heel de stad die overeind is gebleven tijdens de explosie van de atoombom. De A-Bomb dome, wat in 1945 de Genbaku Dome heette, was precies onder het epicentrum van de atoombom waardoor de kracht van de explosie de muren overeind heeft laten staan. De A-Bomb dome is sinds 1996 onderdeel van het UNESCO cultureel wereld erfgoed.

A-Bomb Dome

A-Bomb Dome

Avond wandeling

Hiroshima heeft bijna 2 miljoen inwoners maar dat zou je eigenlijk niet denken. Deze stad is gezellig, knus en heeft leuke smalle straatjes waar je gemakkelijk in kan verdwalen maar waarbij het niet ongemakkelijk voelt. Een avond wandeling door het centrum waar je hier en daar een zijstraatje ingaat is dan ook zeker aan te raden! Hondori is het overdekte winkelcentrum waar eigenlijk de meeste activiteiten zijn en waar de meeste restaurantjes te vinden zijn. De straten rondom dit gebied zijn ook erg leuk om te bezoeken. De foto’s zeggen genoeg;

Hiroshima by night

Hiroshima by night

Hiroshima by night

Hiroshima by night

Miyajima

Beloof één ding als je naar Hiroshima gaat: maak een uitstapje naar Miyajima! Miyajima is een eiland in de baai van Hiroshima in de Japanse binnenzee. Op het eindland Miyajima is de Itsukushima-shrine gelegen wat gezien kan worden als de grootste trekpleister van het eiland maar zeker niet de mooiste. Voor deze Shrine staat in het water de toegangspoort, een torii. Vroeger was de grond van het eiland zo heilig, dat “gewone mensen” alleen in de Shrine mochten komen die een boottocht konden betalen. Als men de Shrine wilde bezoeken moest dat namelijk per boot omdat de Shrine in het water gebouwd is. Enkel via de Torii kon men de Shrine betreden wat een toegangspoort was die kwaadaardige geesten en negatieve energie moesten tegenhouden. Bij vloed staat de poort in het water en bij eb is de poort te voet bereikbaar. Sinds 1996 staat de Shrine op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een must visit, zowel overdag als met zonsondergang. Een foto’s collage van dit kleine paradijsje:

De Ferry naar Miyajima

De Ferry naar Miyajima

Het drukke winkelcentrum'pje

Het drukke winkelcentrum’pje

De rust is ook te vinden

De rust is ook te vinden

Traditionele huizen!

Traditionele huizen!

De Torii

De Torii

De Torii bij zonsondergang

De Torii bij zonsondergang

De Torii bij zonsondergang

De Torii bij zonsondergang

Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn de boeddhistische tempel Daishō-in en de pagode met vijf verdiepingen, Goju-no-to. Naast de pagode ligt de Senjokaku, het paviljoen van duizend tatami-matten, gebouwd in 1587. Omdat alle genoemde bezienswaardigheden entreegeld kosten zou ik enkel een bezoek aan één van deze tempels overwegen, aan jou de keus welke. Loop gewoon eens rustig rond over het eiland en maak je besluit.

Itsukushima Shrine

Itsukushima Shrine

Senjokaku & Gojunoto (five-storied Pagoda)

Senjokaku & Gojunoto (five-storied Pagoda)

Op de hellingen achter het heiligdom ligt het Momijidanbi-park, een super mooi natuurgebied met een grote berg, Mount Misen. Mount Misen is te bereiken met een kabelbaan waarna je ongeveer in een uur tijd naar de top van de berg kan lopen (indien je een stabiele paardenconditie hebt, lees: niet na drie stappen al aan het bedenken bent dat je spijt hebt) en onderstaande plaatjes kan schieten, een fantastisch uitzicht!

Met een vrij oude kabelbaan de berg op

Met een vrij oude kabelbaan de berg op

Het uitzicht na een uur wandelen vanaf de kabelbaan!

Het uitzicht na een uur wandelen vanaf de kabelbaan!

Het uitzicht na een uur wandelen vanaf de kabelbaan!

Het uitzicht na een uur wandelen vanaf de kabelbaan!

To Know: Op het eiland is het kappen van bomen verboden. Omdat de natuur hier dus eigenlijk haar gang kan gaan leven op het eiland veel herten. Omdat deze herten vroeger al gevoerd werden en nu tijdens de groei van toeristen ook door de toeristen gevoerd worden zijn bijna alle herten op het eiland tam. Een selfie met een hert is dus praktisch gezien mogelijk.

De tamme herten zijn in overvloed

De tamme herten zijn in overvloed

16 t/m 17 april Osaka

Vanuit Hiroshima op doorreis naar Osaka, met pijn in het hart want ik wil nog helemaal niet weg. Osaka is de twee na grootste stad van Japan met 2,7 miljoen inwoners en dat merk je direct. Osaka is vrij druk, chaotisch en kan voor aardige stadse stress zorgen als je net uit het rustige Hiroshima komt. Ik heb er voor gekozen om Osaka in slechts twee dagen (één nacht) te bezoeken omdat ik de grote steden zo veel mogelijk wilde vermijden en juist de lokale cultuur wilde ontdekken.

Hostel: New Japan Capsule Hotel Cabana (male only): heel erg goed capsule hotel voor goede prijs, perfecte locatie naast het centrum Dotonbori, inclusief sauna / zwembad en fitness.

In Osaka heb ik een aantal bezienswaardigheden uitgekozen die een goede indruk geven van de stad en in mijn ogen voldoende zijn om de stad te verkennen. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik in die twee dagen Osaka mezelf wel helemaal scheel heb gelopen en een stel zere voeten het eindresultaat was van een race tegen de klok om alles met voldoende tijd te bezoeken. Het advies: trek minstens 2 volle dagen uit, dus 2 nachten slapen, om Osaka te verkennen als je niet wilt haasten. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn nogal groot namelijk.

Osaka castle (wine festival)

Osaka is een gigantische stad met veel verschillende districten die elk een eigen karakter lijken te hebben. Eén daarvan is de wijk Tokuicho waar het Osaka Castle te vinden is. Dit kasteel is gebouwd in 1583, in 1868 vernietigd door een oorlog maar in 1928 weer opgebouwd in de oude staat. Persoonlijk vind ik het Osaka Castle één van de mooiste traditionele kastelen van Japan. Niet alleen omdat je aan de buitenkant van dit kasteel nog de mooie accenten kan zien van de rijkdommen uit het oude rijk, maar ook omdat het kasteel middenin een erg mooi park ligt waar veel activiteiten plaatsvinden en veel inwoners van Osaka bij elkaar komen om te genieten van de natuur.

Osaka Castle

Osaka Castle

Osaka Castle

Osaka Castle

Tijdens mijn bezoek aan Osaka Castle was er in het park een wijn festival gaande (totaal niet verkeerd die Japanse wijnen) wat zorgde voor een super gezellige sfeer, duizenden drinkende/dronken Japanners en een hoop muziek; heerlijk.

Het wijn festival in het park naast Osaka Castle

Het wijn festival in het park naast Osaka Castle

De gezellige sfeer in het park

De gezellige sfeer in het park

De mooie bloemen & kersenbloesem in Osaka Castle Park

De mooie bloemen & kersenbloesem in Osaka Castle Park

Tip van flip: Osaka Castle is leuk om te bezoeken maar om in het kasteel een kijkje te kunnen nemen moet je een (flinke) entreeprijs betalen (omgerekend €8). Met een beperkt budget zou ik dit zeker overslaan door de vele toeristen die dit doen wat resulteert in een soort massastroom van mensen in het kasteel.

De rij om Osaka Castle binnen te komen...

De rij om Osaka Castle binnen te komen…

Namba (Minami)

Een absolute must visit in Osaka is het district Namba wat gezien kan worden als het meest bruisende stukje stad van Osaka en misschien ook wel van Japan. In Namba kan je Dōtonbori en de Dōtonbori canal vinden wat stijf staat van de hippe eettentjes, drukke reclame led verlichting met rare geluidjes die gegarandeerd elke dag 24/7 een zee van mensen oplevert. Een echte beleving die in één straat de gekheid van Azië beschrijft.

Tip: bezoek Dōtonbori zeker ook in de avond na 20:00 uur en in het donker. De duizenden lichtjes en grote verlichte reclame borden hebben iets magisch. Daarnaast kan je heerlijk eten in één van de restaurants.

De bizarre straten van Dotondori

De bizarre straten van Dotonbori

By Night

By Night

"Het moderne Venetië" - Dotonbori

“Het moderne Venetië” – Dotonbori

Naast de drukke hoofdweg zijn er ook leuke zijstraatjes met restaurants!

Naast de drukke hoofdweg zijn er ook leuke zijstraatjes met restaurants!

Shinsekai

Op internet zijn veel negatieve berichten te vinden over Shinsekai, vertaald in het nederlands “nieuwe wereld”. Shinsekai is één van de armste delen van Osaka en berucht om de criminaliteit in de jaren 90. Lonely Planet adviseert om op de hoede te zijn als je een bezoekje brengt aan Shinsekai.

Genoeg bangmakerij! Ondanks dat in de straten van Shinsekai op dit moment veel zwervers gehuisvest zijn en Lonely Planet een waarschuwing geeft voor een bezoek aan Shinsekai, is het zeker een aanrader om even door het centrum te lopen waar je niets meekrijgt van deze negativiteit. Het centrum bestaat uit veel restaurantjes waar je Fugu (kogelvis) en kushi-katsu kan eten (gefrituurd voedsel aan een stokje), gokhallen en de Tsūtenkaku wat een oude uitkijktoren uit 1912.

To know: Pas op met het eten van kogelvis. De vis heeft zijn naam te danken aan de giftigheid, ronde vorm en pijnlijke dood als je het gif binnenkrijgt. Als de vis niet goed gebakken en bereid is kan dit zelfs je laatste avondmaal betekenen.

Om een beeld van de sfeer te krijgen:

De entreepoort naar Shinsekai

De entreepoort naar Shinsekai

Shinsekai

Shinsekai

Aan traditionele, lokale winkels geen gebrek!

Aan traditionele, lokale winkels geen gebrek!

Uitzicht vanaf de Tsutenkaku Tower

Uitzicht vanaf de Tsutenkaku Tower

To Know: Het metro stelsel van Osaka is één van de meest ingewikkelde mierenhopen die ik ooit gezien heb. De tientallen lijnen die door elkaar kruisen en de vage overstappunten kunnen voor hoofdpijn zorgen dus neem paracetamol mee als je met het ov gaat! Een geruststelling: de mensen in Osaka zijn zo vriendelijk dat je gerust om hulp kan vragen.

Aan Hello Kity bouwhekken geen gebrek

Aan Hello Kity bouwhekken geen gebrek

Heel gewoon in Osaka, honderden speelgoed automaten naast elkaar

Heel gewoon in Osaka, honderden speelgoed automaten naast elkaar

17 t/m 20 april Kyoto

Om je alvast een geheimpje te verklappen, ik ben verliefd op Kyoto. Kyoto is in mijn ogen het mooiste en meest complete stukje Japan wat je kan vinden. Uiteraard verdienen de Japanse Alphen ook veel respect maar de oude keizerlijke hoofdstad van Japan (Kyoto dus) veroverd al snel je hart. In dit stukje laat ik je de geheimen, verassingen en mooie plekjes van Kyoto zien.

Kyoto by night

Kyoto by night

Hostel: Kaede Guesthouse. Een leuk, schoon en centraal gelegen capsule hostel wat erg gezellig is met veel backpackers uit alle windstreken van de wereld. Tegenover het hostel is een supermooie tempel te vinden! Niet toeristisch, rustgevend en in de bouwstijl van het begin van het keizerrijk in 700.

De tempel tegenover mijn hostel

De tempel tegenover mijn hostel

De tempel tegenover mijn hostel

De tempel tegenover mijn hostel

To Do in Kyoto, echt doen!

Het Gion district

Het eeuwenoude Gion district in Kyoto is in mijn ogen één van de meest traditionele stukjes wijk in heel Japan. Ondanks dat Gion overdag vrij toeristisch is, kan je rond zonsondergang of vroeg in de ochtend heerlijk door de stille en oude straten van Gion dwalen zonder een toerist tegen te komen. Daarnaast is Gion door de vele theehuizen DE plek als je Gaisha’s wilt spotten.

De filmachtige straten van Gion

De filmachtige straten van Gion

Gion by night

Gion by night

Geisha’s

Kyoto is niet alleen een cultureel hoogstandje, het is ook een uitgelezen kans om op jacht te gaan naar Geisha’s! Een geisha is een hoogopgeleide en gerespecteerde Japanse gastvrouw die zorgt voor vermaak op feestjes in Japanse theehuizen. Haar taak is de gasten te entertainen met een gesprek, zang, muziek en dans. De opleiding van Geisha’s begint al op jonge leeftijd en duurt meerdere jaren, in sommige gevallen meer dan tien jaar. In het Gion District van Kyoto heb je de meeste kans om een Geisha te spotten, maar het is ook een kwestie van geluk hebben aangezien er nog maar een paar honderd Geisha’s bestaan in Japan.

Tip: In de avond (vanaf 21:00 uur) is de kans het grootste dat je een Geisha tegen het lijf loopt omdat de Geisha’s dan aan het werk zijn en vaak hun gasten uitzwaait.

Geisha!

Geisha!

Tempels

Bezoek minimaal één van de (boeddhistische) tempels in Kyoto.
Kyoto is één groot cultureel walhalla van tempels, heilige plekjes en oude straten. Dit komt omdat Kyoto tijdens de oorlogen in Japan nagenoeg helemaal onbeschadigd is gebleven waardoor oude tempels uit de keizerlijke tijd overeind zijn gebleven.

Een foto verslagje van een paar tempels die in Kyoto te vinden zijn:

Kiyomizu-dera + uitzicht

Kiyomizu-dera + uitzicht

Golden Temple - Kinkakuji

Golden Temple – Kinkakuji

Tempel tuin ergens in Gion (naam onbekend)

Tempel tuin ergens in Gion (naam onbekend)

Onbekende tempel in de buurt van bij Bamboo Forest

Onbekende tempel in de buurt van bij Bamboo Forest

Fushimi-Inari Taisha Shrine

De Fushimi-Inari Taisha Shrine is een jinja-shrine wat gezien kan worden als één van de heiligste plekjes van Kyoto. De Shrine, die bovenop een berg staat, is gewijd aan de kami (god) Inari en vormt de hoofdshrine van ongeveer een derde van alle Inari-heiligdommen in Japan. De Fushimi-Inari Taisha Shrine kan gezien worden als een mooie wandeling waar je duizenden Torii’s passeert. De wandeling is een erg indrukwekkende tocht met een mooi uitkijkpunt over Kyoto halverwege de tocht.

De ingang van de Fushimi-Inari Taisha Shrine is recht tegenover het JR station Inari, ongeveer 20 minuten met de trein vanaf JR station Kyoto.

Eerste tempel bij de Fushimi-Inari Taisha Shrine

De Torii Walk

De Torii Walk

De Torii Walk

De Torii Walk

Door een prachtig bos tijdens de Torii Walk

Door een prachtig bos tijdens de Torii Walk

De rest van Kyoto

Afhankelijk van de tijd die je hebt in Kyoto zou ik onderstaande bezienswaardigheden ook overwegen om te bezoeken. Een foto collage om jou warm te maken.

Bamboo Forest

Bamboo Forest

Bamboo Forest

Bamboo Forest

Bezoek ook minimaal één theehuis in Kyoto

Bezoek ook minimaal één theehuis in Kyoto

En drink thee met uitzicht! (locatie in de buurt van Bamboo Forest)

En drink thee met uitzicht! (locatie in de buurt van Bamboo Forest)

Kokedera (moss temple), natuurlijke kleur groener dan dit bestaat niet

Kokedera (moss temple), natuurlijke kleur groener dan dit bestaat niet

20 t/m 22 april Nikko

Nikko, het onofficiële eindstation van mijn reis door Japan. Na Nikko ga ik nog één dag naar Tokyo om vervolgens via Narita Airport weer huiswaarts te gaan. Na lang afwegen heb ik besloten om Nikko apart in mijn reis op te nemen omdat het gehele dorp opgenomen is door UNESCO als werelderfgoed.

Hotel: Nikko station Hotel Classic. Mooi hotel met een ruime kamer en goede douche. Relatief duur in tegenstelling tot een capsule hostel maar omdat Nikko een klein dorp is zijn hostels over het algemeen qua kwaliteit minder goed en is het best lekker om even bij te komen in een hotel.

In totaal ben ik twee nachten (2,5 dag) in Nikko gebleven wat eigenlijk net te lang is. Als je Nikko zou willen bezoeken raadt ik je aan om dit te doen in de vorm van een dagtrip vanuit Tokyo. In ongeveer 3 uur zit je met de trein in Nikko vanuit Tokyo.

Nikko staat bekend om de hot spring resorts, in het Japans vertaald Onsen, wat een beleving is die je niet mag overslaan! De naam zegt echt, zo’n resort bestaat uit natuurlijke warm water bronnen die in de buitenlucht een soort wellness vormen. Super relaxed als je even bij wilt komen van de drukte uit de grote steden.

Omdat Nikko in zijn geheel is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst hoef je niet ver te lopen om deze stukjes cultuur tegen te komen en volstaat een wandeling door het dorp en het aangrenzende bos om een mooi beeld te krijgen van Nikko. Een nadeel van dit gebied is dat het wemelt van de toeristen en het dus erg druk kan zijn in de tempels. Je zou geluk moeten hebben dat het regent, dan kan je net als ik nagenoeg in je eentje door de prachtige bossen en tempels struinen.

Een fotoverslagje van de dingen die ik gedaan heb;

Kegon waterval

Kegon waterval

Pagode bij Rinnoji Tempel

Pagode bij Rinnoji Tempel

Een mooi huis in de buurt van Rennoji Tempel

Een mooi huis in de buurt van Rennoji Tempel

De heilige brug Shinkyo

De heilige brug Shinkyo

Een verborgen tempel in de bossen van Nikko, loop gewoon onbekende paden in!

Een verborgen tempel in de bossen van Nikko, loop gewoon onbekende paden in!

To know: de tempels van Nikko zijn mooi, mysterieus en zeker de moeite waard. Hou er echter wel rekening mee dat alle tempels geld kosten om naar binnen te gaan en een afweging welke jij de moeite waard vind dus aan te raden is. Kijk ook altijd even op internet voordat jee besluit maakt. Japanners zijn zuinig op hun cultureel erfgoed dus de kans is groot dat een tempel in Nikko in de stijgers staat voor een verbouwing!

Nikko bij Rinnoji tempel

Nikko bij Rinnoji tempel

Bedankt dat je de moeite hebt genomen deze kilometers lange tekst te lezen! Meer letters dan verwacht, zo veel mogelijk proberen te schrappen maar het blijft onmogelijk om een beknopt verhaal te maken van dat fantastische Japan. Als je van avontuur, cultuur, heerlijk Aziatisch eten, fantastische mensen en gewoon van het leven houdt, aarzel dan niet om een bezoekje aan dit land te wagen! Japan, tot snel…

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier