In mei 2014 heb ik tijdens mijn rondreis door China een tweedaagse tussenstop gemaakt in Hong Kong. Een veel te korte periode, mistige taferelen en de vermoeidheid hebben ervoor gezorgd dat het bezoek aan deze fantastische stad niet optimaal was. Gelukkig heb ik de kans gekregen om van 19 tot en met 26 februari 2016 terug te gaan en toeristje te spelen in de wonderewereld van Hong Kong.

Hong Kong is onderdeel van China maar heeft een eigen regering, munteenheid en regelgeving. Het enige wat via de Chinese overheid gaat zijn defensie en buitenlandse zaken. Verder handelt deze voormalige Britse kolonie (tot 1997) als een zelfstandig land.

Tijdens mijn bezoek aan Hong Kong twee jaar geleden hebben we gekozen voor een goedkoop verblijf in het Chungking Mansions, aan Nathan Road in Tsim Sha Tsui, Kowloon. Chungking Mansions is een verzameling van verschillende hostels en woningen verdeeld over de verdiepingen van flats. Voor €15 a €20 per nacht slaap je in het Chungking Mansion met twee personen in een kamer van vier tot zes m2. Er zijn veel van zulke goedkope verblijven in Hong Kong. Zelf heb ik het Chungking Mansion ervaren als armoedig en onveilig. Ik raad je daarom aan als er iets meer budget is om een hotel te nemen. Wij hebben tijdens deze trip gekozen voor het hotel Butterfly on Hollywood Boutique en de eerste indruk mocht er zijn: een perfecte prijs kwaliteit verhouding.

Butterfly on Hollywood Hotel kamer

Butterfly on Hollywood Hotel kamer

Hotel tijdens verblijf:

3* Butterfly on Hollywood Boutique Hotel is een hotel wat ik graag aanbeveel in Hong Kong. Het hotel is op loopafstand van het metrostation Sheung Wan en bevindt zich in het Expat district van Hong Kong. Voor €32 per nacht per person slaap je in een schone kamer met ruime badkamer, goede bedden en behulpzaam personeel wat een pluim verdient.

Tip & to know: De meest eenvoudige manier om te reizen in de stad is met de MTR, een ondergronds metrostelsel die je naar alle delen van de stad brengt. Voor $180 HK koop je op het vliegveld een Octopus card voor de MTR en heb je gelijk toegang tot de Airport Express die je naar de stad brengt vanaf het vliegveld. Met $100HK kan je ongeveer drie dagen naar alle uithoeken van de stad reizen wat omgerekend €12 is. Het leuke aan de Octopus Card is dat hij altijd geldig blijft en op te laden is, en dat je ook in bijna alle supermarkten kan betalen met de kaart. De Octopus Card kan je op het vliegveld inleveren waarna je een borg terug krijgt van $ 50 HK.

Weetje: De cijfers op de pinapparaten zitten anders dan in Nederland. Na een lange vlucht is de fout dus snel gemaakt om je pincode drie keer verkeerd in te typen en daarmee je pas te blokkeren. Wees scherp!

Algemene informatie

To Do in Hong Kong

De stad Hong Kong is op te delen in drie (toeristische) districten die je kan aanhouden om alle bezienswaardigheden af te gaan; Kowloon, Hong Kong Island en Lantau Island. Voor het gemak en het overzicht zijn hieronder alle must see bezienswaardigheden per district ingedeeld.

To know & de waarschuwing: In Hong Kong kan je verschillende goede massages nemen. Een massage salon in Hong Kong bestaat meestal uit een voet- benen- rug- of lymfe massage. Geen probleem en hartstikke lekker na een lange dag. Let wel op de borden die boven de massagesalon hangen om onaangename of juiste aangename verassingen te voorkomen.

In Hong Kong werkt het namelijk zo; een lichtgevende voet zonder smiley betekent een massage, een lichtgevende voet met een smiley betekent een massage met happy ending. Als je de stoute schoenen aantrekt en kiest voor een smiley salon neem dan voorzorgsmaatregelen en neem niet teveel geld mee, draag geen dure sieraden en luister goed welke voorwaarde de “masseuse” stelt aan het bedrag wat je betaald. Veel inwoners uit Hong Kong waarschuwen voor criminele / ongebruikelijke activiteiten bij deze salons.

Een massage salon met het beruchte glimlachje

Een massage salon met het beruchte glimlachje

Kowloon

Persoonlijk vind ik Kowloon een meer Chinees karakter hebben dan Hong Kong Island. Kowloon betekend letterlijk 9 draken en heeft de naam te danken aan de tijd dat Hong Kong nog een kolonie was van Engeland. In Kowloon kan je dan ook nog echt de Engelse Koloniale gebouwen spotten die in tact zijn gebleven sinds de onafhankelijkheid van Hong Kong in 1997.

Engels gebouw uit de koloniale tijd in Kowloon

Engels gebouw uit de koloniale tijd in Kowloon

Engels gebouw uit de koloniale tijd in Kowloon

Engels gebouw uit de koloniale tijd in Kowloon

Tsim Sha Tsui

In de wijk Tsim Sha Tsui vind je een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in Kowloon; de skyline van Hong Kong, Nathan Road, Temple Street, Kowloon Park en Harbour City. De Skyline kan het gemakkelijkst vanuit de Star Ferry pier of vanaf de Olympic Torch worden bezichtigd. Eigenlijk is de beste optie om vanaf de Avenue of Stars de skyline te aanschouwen maar door werkzaamheden aan de Avenue of Stars (de Walk of Fame van China), die tot mei 2016 duren, was dat jammer genoeg niet mogelijk.

Het uitzicht werd er niet minder op.

Skyline Hong Kong vanuit Tsim Sha Tsui

Skyline Hong Kong vanuit Tsim Sha Tsui

Star Ferry pier: uitstappen bij metrostation Tsim Sha Tsui exit L6.

Bij metrostation Tsim Sha Tsui stap je direct op Nathan Road, de drukste straat van Hong Kong die overdag er uitziet als een complete chaos en in de avond als een indrukwekkend verlichte complete chaos. Op Nathan Road kan je winkelen tot je een ons weegt, uitgaan en in de avond kan je kiezen uit veel Chinese middenklasse restaurantjes.

Nathan Road

Nathan Road

Aan Nathan Road zit Kowloon Park verbonden. Kowloon park is naast Hong Kong park in Hong Kong Island het Park wat je bezocht moet hebben. In dit park is een flamingoverblijf aangelegd en kan je perfect tot rust komen van de drukte.

Een wandeling door Kowloon Park

Een wandeling door Kowloon Park

Een wandeling door Kowloon Park

Een wandeling door Kowloon Park

Vanuit Kowloon Park loop je zo door naar Harbour City, een gigantisch groot winkelcentrum aan Victoria Harbour. In dit winkelcentrum vind je onder andere Louis Vuitton, Hugo Boss en Chanel waaruit blijkt dat de rijkdom in Hong Kong meer dan aanwezig is. De volgende foto’s motiveren je om een kijkje te nemen.

Tip: In Harbour City zit op de tweede verdieping een restaurant genaamd Beijing Duck waar je hemelse salades kan eten met Peking eend. Een aanradertje!

De weg naar Harbour City

De weg naar Harbour City

Het uitzicht vanaf Harbour City - Victoria Harbour

Het uitzicht vanaf Harbour City – Victoria Harbour

Tempels en kloosters

Kowloon heeft drie toppers van tempels en kloosters die bezocht moeten worden als je in Hong Kong bent. Je kan deze drie bezienswaardigheden combineren omdat ze dicht bij elkaar liggen en met de metro goed te bereiken zijn. Het is aan te raden eerst naar de Wong Tai Sin Tempel te gaan omdat je dit metrostation ook als eerste tegen komt vanuit het centrum. Stap uit bij Wong Tai Sin metrostation en loop langs het busstation om de Tempel te kunnen vinden.

To know: Op zondag is net als bij ons in Nederland een belangrijke dag voor alle gelovigen. Het Boeddhisme staat samen met het Taoïsme centraal in Hong Kong en China. De kloosters en tempels zijn op deze dag afgeladen met gelovigen die hun geloof en god komen eren. Persoonlijk vond ik deze dag perfect, ondanks dat je over de hoofden kon lopen, omdat het erg boeiend was om te zien hoe Chinese gelovigen hun godsdienst uitvoeren.

Wong Tai Sin Tempel

Wong Tai Sin Tempel

De tuin van de Wong Tai Sin Tempel

De tuin van de Wong Tai Sin Tempel

Één station verder dan de Wong Tai Sin Tempel, bij het station Diamond Hill, zijn de Tuin van Nan Lian en het Ci Lin klooster gelegen. Deze twee mooie en rustgevende plekjes mogen niet overgeslagen worden. Voor de fotograven onder ons: je kan in de Tuin van Nan Lian de combinatie van oud/nieuw perfect vastleggen.

Tuin van Nan Lian

Tuin van Nan Lian

Chi Li nonnen klooster

Chi Lin klooster

Informatie voor de interesse
– De Wong Tai Sin Tempel stamt uit 1921. De Wong Tai Sin Tempel is een zogeheten Taoïstische tempel die zich richt op de Chinese onsterfelijke Huang Daxian/Wong Tai-Sin. De naam Wong Tai Sin betekend letterlijk grote onsterfelijke Wong die volgens een legende de toekomst kan voorspellen. Het motto van het geloof is wat je vraagt kan beantwoord worden. Er zijn dan ook vele souvenirs te koop die in het leven geluk zouden moeten brengen.
– De tuin van Nan Lian en het Chi Lin klooster (uit 1934) zijn naast elkaar gelegen en vullen elkaar mooi aan tot een perfecte plek om het Boeddhisme te ontdekken en tot rust te komen in de aangelegde tuin. Het tempelcomplex werd in de jaren 1934 opgericht voor boeddhistische nonnen en is door de jaren heen voor verschillende doeleinden gebruikt: als school voor kansarme kinderen, als weeshuis en als daklozenopvang.

Chi Li nonnen klooster

Chi Lin klooster

De Tuin van Nan Lian en het Chi Lin klooster: uitstappen bij metro station Diamond Hill exit C2.

Tip: Foto’s maken van heilige boeddha’s of beelden in een tempel of klooster is niet toegestaan en worden meestal bestraft met boetes of verwijdering uit het complex. Het is niet leuk om op vakantie een boete te krijgen, maar eigenlijk moet je het risico sowieso niet willen nemen omdat je ook nog eens een heilige plek schendt op deze manier. Iets met slechte karma…

Net buiten Kowloon in het district New Territories is de Ten Thousand Buddhas Monastery gelegen. Naar mijn mening een leuke beleving die je niet mag missen als je in Hong Kong bent. De Ten Thousand Buddhas Monastery is gebouwd in 1949 en het koste ruim acht jaar om alle 12.800 Boeddha’s op de juiste plaatsen neer te zetten. De klim naar de Boeddha’s is best zwaar maar dan word je wel getrakteerd op deze plaatjes!

Weg van de Ten Thousand Buddha's

Weg van de Ten Thousand Buddha’s

Ten Thousand Buddha's

Ten Thousand Buddha’s

In de Ten Thousand Buddha's Tempel

In de Ten Thousand Buddha’s Tempel

Onderweg naar de Ten Thousand Boeddha’s kwamen we een bijzonder tafereel tegen. Het bleek de laatste dag van het Chinese nieuwjaar te zijn waar een bijzonder ritueel aan vasthing. De laatste dag van het Chinese nieuwe jaar doen specialisten in de vechtsport van Mixed Martial Arts een speciale zuiveringsdans uitvoeren die moet zorgen voor een jaar vol geluk en succes. Hierbij steekt men vuurwerk af om het negatieve geesten te verjagen en gaan de Mixed Martial Arts vechters verkleed als twee draken, een witte en een rode die bescherming moeten bieden aan alle inwoners. Deze twee draken worden geëerd met voedsel en dansen op de maat van muziek die alle slechte energie moeten verdrijven. Kijk voor het filmpje en andere mooie foto’s van de reizen die ik maak op de Instagram pagina van Reis Jezelf Grijs: Klik hier.

Afsluiting van het Chinese nieuwjaar

Afsluiting van het Chinese nieuwjaar

Hong Kong Island

Hong Kong Island wordt gekenmerkt door de wijk Central met daarin het zakencentrum van Hong Kong. De hoge, grote en mooie gebouwen vormen in Central de skyline van Hong Kong.

In Central valt veel te zien. Het is erg leuk om een wandeling te maken door dit gebied en de grote gebouwen, nette straten en het mooie park Hong Kong park te ontdekken door op de bonne fooi te gaan lopen. De bordjes langs de weg wijzen jou de weg. Deze plaatjes kom je zoal tegen tijdens een wandeling door Central, de plek die mij het ultieme gevoel heeft gegeven van Hong Kong:

Een wandeling door Central

Een wandeling door Central

Hong Kong Park

Hong Kong Park

Hong Kong Park

Hong Kong Park

Tip: Roken is verboden in alle (overdekte) openbare plaatsen, waaronder cafés en restaurants. Het is mogelijk om te roken binnen een straal van 10 meter van de openbare vuilnisbakken die een asbak hebben aan de bovenkant. De boetes zijn niet misselijk als je je niet aan de regels houdt, &2500 tot $5000 HK wat omgerekend tussen de €300 en €600 is.

Om de stad van boven te kunnen bekijken en eigenlijk überhaupt de stad op een fantastische manier te bekijken moet je de Victoria Peak bezoeken. Uiteraard geeft de skyline vanuit Kowloon mooie plaatjes maar dit is niet te vergelijken met het uitzicht op de Victoria Peak, een uitkijkpunt op ruim 428 meter hoogte. Je stijgt met The Peak Tram, een tram baan die vanaf 1928 is geopend om inwoners naar het hoger gelegen dorp te brengen, over 1.4 kilometer ruim 400 meter omhoog voordat je uitstapt bij het uitkijkpunt. Een ritje en uitzicht wat je niet wilt missen!

The Peak Tram

The Peak Tram

Uitzicht vanuit The Peak Tram

Uitzicht vanuit The Peak Tram

Uitzicht vanaf Victoria Peak

Uitzicht vanaf Victoria Peak

The Peak

The Peak

Vanaf de Victoria Peak kan je in mijn ogen de mooiste cocktailbar van Hong Kong zien, de Wooloomooloo cocktail bar. Op de 31e verdieping van een gebouw in Wan Chai is het Wooloomooloo Steakhouse gevestigd met daarboven de cocktailbar. Deze bar is een grote aanrader met een adembenemend uitzicht en kwaliteit cocktails waar je graag aangenaam aangeschoten van raakt. De kosten voor een steak in het steakhouse zijn echter niet misselijk en de cocktails hebben ook een aardig prijskaartje, lees omgerekend 15 euro per stuk. Zorg er dus voor dat je een goede en heldere, niet regenachtige avond gaat om ultiem van het uitzicht te kunnen genieten.

Tip: Veel restaurants in de drukste winkelwijken werken met vaste tijden per tafel. Kijk daarom niet vreemd op als er gevraagd wordt om te vertrekken als het restaurant vindt dat de tijd om is! Ook fooi is niet gebruikelijk, er wordt standaard 10% service kosten bovenop de prijzen gerekend.

Wooloomooloo bar

Wooloomooloo bar

Wooloomooloo bar uitzicht

Wooloomooloo bar uitzicht

Vanuit de Wooloomooloo bar kan je de Happy Valley Race Course zien liggen, een gigantische paardenrenbaan net buiten Central. Elke woensdag staat de Happy Valley Race Course in het teken van gokken, gezelligheid, alcohol en heel veel nationaliteiten. Het paardenrennen komt oorspronkelijk uit Engeland en is naar Hong Kong overgewaaid omdat Hong Kong tot 1997 een Engelse kolonie was. Binnen de Happy Valley Race Course kan je een gokje wagen en op paarden wedden die volgens jou gaan winnen. Zelf hadden we geen idee hoe dit werkte maar liepen we naar huis met winst. Het is aan te raden het spelletje en de gokmogelijkheden vooraf even te bestuderen, alhoewel veel bezoekers en het personeel je ook graag uitleggen hoe het werkt wat weer een leuk contactmoment is.

To know voor Happy Valley: vanaf het metro station Wan Chai is het ongeveer 15 tot 20 minuten lopen naar Happy Valley.

Vanaf Happy Valley is het leuk om de Ding Ding te nemen terug naar een metro station of slaapplaats als deze zich op Hong Kong Island bevindt. De Ding Ding is een vervoersmiddel uit de Engelse koloniale tijd die je van het beginpunt van Hong Kong Island naar het uiterste puntje brengt over één hoofdweg (kosten zijn slechts $3.2 HK, omgerekend €0.20, voor een ritje).

Ding Ding

Ding Ding

Uitgaan in Hong Kong

Naast een relaxed drankje in de Wooloomooloo bar kan je in Hong Kong een drang om te dansen uitstekend uitvoeren. Het uitgaansleven in Hong Kong is erg leuk en vooral erg laat. Lan Kwai Fong in Hong Kong Island is de place to be als je voor een kroegje wilt gaan en de Hong Kongse gezelligheid wilt beleven. Elke zaterdag is het erg druk in de stad met feestende jeugd en donderdag is het ladiesnight in de stad waar alle dames gratis toegang hebben tot de luxere clubs. Deze clubs zijn meestal te vinden op rooftops van grote gebouwen net buiten de Lan Kwai Fong. Met een groot budget, lees minimaal €100, raad ik je graag aan één van deze clubs te bezoeken. De entreekosten op een gemiddelde avond liggen tussen de $250 HK en $400 HK wat omgerekend gemiddeld €40 is. Deze bedragen kan je uiteraard besparen door in Lan Kwai Fong uit te gaan met gratis toegang tot de bars.

Macau

Hong Kong biedt de vrij unieke mogelijkheid om naar een plek te gaan waar vele niet zo gauw naar toe zouden gaan, buiten de autorace liefhebbers of gokverslaafden. Hiermee bedoel ik natuurlijk Macau. Vanaf Hong Kong Island kan je de boot nemen naar dit gokparadijs en is het mogelijk om met een zogeheten Turbojet boot in 50 minuten van Hong Kong naar Macau te varen. De totale kosten voor dit retour tochtje kost je $353 HK wat omgerekend ongeveer €42 is. Als je voldoende dagen hebt moet je eigenlijk gewoon de kans grijpen om naar Macau te gaan. Alle must see’s van dit Chinese Las Vegas die je absoluut niet mag missen:

Tip: Neem bij wind of bewolking een Primatour reistablet in om zeeziekte te voorkomen. Het kan aardig spoken op zee.

– Ruins of St. Paul’s. Deze oude kerk waar enkel nog de gevel van over is stamt uit de 17e eeuw. Het gebouw is in 1835 verwoest door een tyfoon en het enige wat nog over is van het gebouw is de gevel. De gevel is sinds 2005 Unesco werelderfgoed.

Ruins of St. Paul's

Ruins of St. Paul’s

– Fortaleza do Monte is ergens tussen 1617 en 1626 gebouwd om de bezittingen van de kerk en stad te beschermen tegen piraten. Het fort is voor een groot deel nog in tact en geeft een mooi uitzicht over een deel van Macau.

Uitzicht vanaf Fortaleza do Monte - Macau

Uitzicht vanaf Fortaleza do Monte – Macau

– De A-Ma Temple is een Taoïstische tempel die gebouwd is voor de godin Tianhou, beschermheilige der zeevaarders en vissers. De tempel is in 1488 gebouwd en is gelegen naast de oude haven van Macau.

A-Ma Tempel

A-Ma Tempel

– R. De Soa Paulo & R. de Palha

R. De Sao Paulo

R. De Sao Paulo

Portugees Macau

Portugees Macau

– Het Venetian hotel is een grote kopie van het Venetian Hotel in Las Vegas gelegen aan de Cotai Strip. Het hotel is zo groot dat het zelfs in uitgeroepen tot grootste gebouw ter wereld waar geleefd en gewerkt wordt. Ik wil niet teveel verklappen wat je tegenkomt in het hotel, maar een aanrader is het zeker. Note: alle foto’s zijn binnen het hotel gemaakt en niet buiten!

Rechts: The Venetian hotel van buiten

Rechts: The Venetian hotel van buiten

Jep, dit is binnen in The Venetian Hotel

Jep, dit is binnen in The Venetian Hotel

En ja, ook deze foto is binnen gemaakt in The Venetian Hotel

En ja, ook deze foto is binnen gemaakt in The Venetian Hotel

– Een gokje wagen in het Casino kan vanaf 1850 toen Macau nog een Portugese kolonie was. Macau telt 35 casino’s en biedt dus het walhalla voor casino liefhebbers en gokverslaafden.
Weetjes & belangrijke informatie voor een bezoek aan Macau

– Macau is onderdeel van China terwijl Hong Kong een onafhankelijke stad is van China. Je moet dus door de douane als je van Hong Kong naar Macau of van Macau naar Hong Kong reist. Denk er dus aan dat je je paspoort meeneemt!
– Vanaf de terminal in Macau staan bussen klaar die je gratis naar één van de hotels en casino’s brengt en afzet. Gebruik dit gratis vervoermiddel wijs om kosten te besparen.
– In Macau hebben ze de Macau Dollar, een ander betaalmiddel an de Hong Kongse dollar. In Macau kan je met Hong Kongse Dollars betalen, maar in Hong Kong kan je niet met Macau Dollars betalen. Hou hier rekening mee en vraag altijd naar Hong Kongse Dollars als je geld terug krijgt in Macau. De wisselkoers is gelijk aan elkaar.
– Als je ervoor kiest om eerst een bus naar het centrum te nemen kan je voor ongeveer $3 per rit je verplaatsen in de stad.
– Macau is een Portugese kolonie geweest en dat zie je in alles terug.
– Macau heeft de grootste Strip ter wereld na Las Vegas.

Lantau Island

Het grootste eiland van Hong Kong is Lantau Island. Niet alleen is dit eiland beroem om de mooie natuur, ook is op dit eiland het internationale vliegveld van Hong Kong te vinden en heeft Lantau Island een klein commercieel dorpje genaamd Ngong Ping Village. In dit dorpje is The Big Buddha, de grootst zittende Boeddha ter wereld, en het klooster Po Lin Monastery uit 1906 gevestigd. Beide bezienswaardigheden zijn erg toeristisch maar meer dan de moeite waard om te bezoeken. Met een kabelbaan (kosten zijn $180 HK retour) van 1.4 kilometer wordt je naar Ngong Ping Village gebracht waar de commercie er vanaf druipt. Dit betekend dat een Starbucks, Subway, een Kebab zaak en meer dan tien souvenir winkels niet ontbreken in het dorp. Ondanks de toeristische trekpleister kan je door de drukte heen de schoonheid van het landschap en de Chinese oudheid goed zien.

Het uitzicht vanuit de kabelbaan naar Npong Ping Village

Het uitzicht vanuit de kabelbaan naar Ngong Ping Village

Ngong Ping Village

Ngong Ping Village

Een perfect plaatje - The Big Buddha

Een perfect plaatje – The Big Buddha

The Big Buddha

The Big Buddha

Po Lin Monastery

Po Lin Monastery

Po Lin Monastery

Po Lin Monastery

Hong Kong blijft verbazen, verrassen en vooral entertainen. Over niet al te lange tijd is het verdrag wat Hong Kong onafhankelijk maakt van China voorbij en bestaat de kans dat Hong Kong bij het communistische China gevoegd word. Veel inwoners van Hong Kong zien dit niet zitten. Hong Kong blijft graag onafhankelijk en vooral westers. Niet gek als je bedenkt dat Facebook, Google en Twitter in China geblokkeerd wordt door de overheid. Mijn advies: ga minimaal één keer in je leven naar deze wereldstad en ondervindt zelf wat voor prettige, veilige en vooral verrassende stad Hong Kong is.

Remember the life you lived, not the money you made

Written by Nick Polder

2 Comments

Fam. van der Helm

Nick bedankt! Dankzij jouw wederom levendig geschreven blog waren wij ook een beetje in Hong Kong

Reply

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier