Reisvoorbereidingen – Januari 2016, de maand van de goede voornemens en de maand dat deze voornemens meestal rechtstreeks de prullenbak in kunnen. Mijn persoonlijke goede voornemens noem ik liever doelstellingen. 2016 Staat voor mij in het teken van ontdekken, nieuwe culturen en voor minimaal een half jaar de wereld verkennen.

Ik kan me voorstellen dat jou goede voornemens ook gebaseerd zijn op het reizen, een uitstekende keuze! Om deze voornemens geen mission impossible te laten worden en te redden van de prullenbak zijn hieronder een aantal tips ter voorbereiding op de reis van je dromen.

Waarheen leidt de weg?

Eén van de grootste beperkingen van een reiziger is het budget. Je wilt zo veel mogelijk zien met een zo beperkt mogelijk budget wat zorgt voor dilemma’s met het kiezen van een bestemming. Als potentiële avonturier kan het enthousiasme er voor zorgen dat je niet goed weet waar je echt naartoe zou willen. Een mindmap kan voor overzicht zorgen en een goede leidraad geven om een afweging te maken in bestemmingen en te zorgen dat je je geld op de juiste manier besteedt.

Muur van Xi'an stad - Xi'an

Muur van Xi’an stad – Xi’an

Schrijf de klimaten van de bestemmingen uit: Met het plannen van de reis spelen seizoenen een (belangrijke) rol. Als het bijvoorbeeld in Nederland winter is, kan het in Australië oplopen tot 40-50 graden. Ook qua kosten kunnen seizoenen belangrijk zijn. Grote delen van Azië hebben bijvoorbeeld te maken met het regenseizoen. Vaak zijn vliegtickets en hotels in deze periode goedkoper omdat er in deze tijd minder vraag naar is. Het regenseizoen hoeft echter niet alleen maar regen te betekenen. In Laos en Cambodja valt er bijvoorbeeld regelmatig in een korte periode van enkele uren en meestal in de avond veel regen. In de ochtend en middag is het bijna altijd droog en zonnig.

Tip: lees veel artikelen over reizen, praat met andere mensen en verdiep je in de schoonheden van de wereld. Kortom, luister naar verhalen van reizigers om te achterhalen welke locaties je aanspreken. We leven in een tijdperk van internet en oneindige informatie. Maak er gebruik van!

Uitgaven en kosten

De grootste uitgaven tijdens de reis zullen waarschijnlijk de vliegtickets zijn, zeker als je deze niet slim inkoopt. Sites als Skyscanner kunnen je helpen, op onafhankelijke wijze, de goedkoopste vliegtickets te vinden. Iedereen droomt er van uit het niets een upgrade naar first class te krijgen in het vliegtuig. Dat is mogelijk als een vliegtuig overboekt is. Als een vlucht overboekt is en jij je opoffert om niet mee te vliegen, kan je goede zaken doen. Je krijgt dan meestal vouchers, spaarpunten of geld. Op deze manier heb je de volgende vlucht meer kans op een upgrade en heb je ook nog eens de kans dat je goedkoper kan vliegen omdat je een vergoeding kan krijgen.

Traveling

Traveling

Tip: Om een goedkoop vliegticket te boeken kan je rekening houden met deze punten:
– Luchtvaartmaatschappijen stunten over het algemeen het meest in januari en september met hun prijzen.
– Als je tijdens schoolvakanties of drukke periodes gaat reizen, wacht dan niet tot een last minute of goede deal. Die zijn er meestal niet in deze periodes dus kan je beter je ticket boeken als de prijzen “acceptabel” zijn.
– Over het algemeen geven luchtvaartmaatschappijen enkel kortingen op minder populaire vluchten. Ticketprijzen voor gewilde bestemmingen waar maar weinig maatschappijen op vliegen, zullen bijna nooit een koopje worden.
– Houdt maatschappijen in de gaten op “prijzenoorlogen”. Luchtvaartmaatschappijen houden elkaar dus daarmee ook de concurrentie goed in de gaten. Als er kortingen gegeven worden is de kans heel groot dat andere maatschappijen dat ook gaan doen en de prijs steeds meer daalt.
– Schrijf je in voor e-mail alerts en social media pagina’s van luchtvaartmaatschappijen. Hier worden kortingen meestal op aangekondigd.

Een vaak vergeten kostenpost en stressfactor tijdens een reis zijn visums. Een land bepaald zelf wat voor en of ze visums hanteren en wat voor regels ze daar aan verbonden zijn. Veel landen kiezen er voor om toeristen bij aankomst op de luchthaven een 90 dagen visum te verstrekken. Andere landen, China bijvoorbeeld, hanteren een verplicht Visum wat van tevoren aangeschaft moet worden via de ambassade. Bekijk voordat je gaat reizen dus altijd goed wat de regels zijn van de landen die je gaat bezoeken om teleurstelling op het vliegveld te voorkomen.

visum

Stel een dag budget voor jezelf vast: Backpackers zullen het herkennen. Er is zoveel leuks en moois te zien in een land, dat je bij wijze van spreken in een aantal dagen door je geld zou kunnen zijn. Om jezelf te beschermen en de financiën op orde te houden is het verstandig om per land een dagbudget te bepalen. Zelf maak ik altijd even een klein overzicht van de gemiddelde dagbestedingen die andere reizigers hebben gehanteerd om een idee te krijgen van de kosten per dag en per land.

Reizen & documenten

Voorbereiding is het halve werk. Dit is zomaar een gezegde wat met de een (wereld) reis zeker van toepassing is, al helemaal als het gaat om de reisdocumenten. Hieronder een checklist met alle belangrijke documenten die in orde moeten zijn om problemen in de toekomst te voorkomen:
– Zorg dat je paspoort minimaal nog zes maanden geldig is op het moment dat je een land betreed of zoek op voor de landen waar je naar toe wilt of dit van toepassing is. Sommige landen hanteren de regel dat toeristen enkel het land mogen betreden als het paspoort minimaal zes maanden nog geldig is vanaf het moment dat het betreffende land betreden wordt. Drie voorbeeldlanden die dit hanteren: Cuba, Cambodja, Indonesië.
– Weet in welke landen je een visum moet aanvragen voordat je het land binnen komt en bij welke landen je een visum krijgt op het vliegveld. Drie voorbeeldlanden waarbij je een visum vooraf moet aanvragen (bij de ambassade): China, Sri Lanka, Vietnam.
– Controleer altijd voordat je gaat reizen hoe je verzekerd bent en sluit eventueel een reisverzekering af. Bij een reisverzekering betaal je vooral voor eventuele medische kosten in het buitenland.

Let op de volgende punten bij het afsluiten van een reisverzekering:
– Dat de reisverzekering alle bestemmingen dekt waar je naartoe gaat.
– Als je activiteiten als extreme sporten gaat ondernemen de verzekering dit ook dekt.
– Kijk in de verzekeringspolis tot wat voor bedrag je verzekerd bent. In Amerika bijvoorbeeld is de zorg extreem duur en is het niet gek om jezelf te laten verzekeren voor zorgkosten met een miljoen euro.
– Hou in het achterhoofd dat sommige verzekeraars niet uitkeren als er alcohol in het spel is geweest. Wees dus bewust van het alcohol gebruik in combinatie met risicovolle bezigheden tijdens het reizen.
– Neem een kopie van de verzekeringspapieren mee op reis.

Tip: Maak van alle documenten die je meeneemt kopieën. Denk hierbij aan je paspoort, pasjes, Creditcard, reisverzekering en tickets. Mocht je iets kwijt raken of er iets gestolen worden heb je altijd overzichtelijk wat er kwijt is en kan je gemakkelijker actie ondernemen bij instanties.

Inpakken en wegwezen

Er zijn ontelbaar veel manieren om bagage mee te nemen op reis. Rugtassen, grote en kleine backpack ’s, harde koffers, zachte koffers, trolleys, reistassen met of zonder wieltjes je kan het zo gek niet opnoemen. Het is belangrijk dat je de juiste koffer afstemt op je reis om dubbele hernia’s en een hoop irritatie te voorkomen. Als je niet weet welke koffer of backpack bij jou reis en lichaam past kan je advies inwinnen bij een Travel- of outdoor winkel.

Backpack

Als je eenmaal de perfecte koffer of backpack gevonden hebt, kan je gelijk één van de inpaktechnieken uitproberen om zoveel mogelijk bagage in één koffer te proppen. Er zijn een aantal technieken zoals het gebruiken van vacuümzakken of door middel van pakketjes vouwen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de oproltechniek waarbij de T-shirts opgerold worden. Dit voorkomt kreukels!

Voorbeeldfunctie: Deze meneer pakt zijn koffer in met de oproltechniek: Klik hier

Handig om op reis mee te nemen:

– Een portable oplader op zonne-energie.
– Een medicijndoosje voor nood met daarin; pleisters, verband, anti-muggenzalf, paracetamol, Rennie’s, Norit-tabletten (tegen diarree oftewel voedselvergiftigingen), ontsmettingsalcohol en neusspray.
– De lonely Planet of een andere reisgids van het land of streek waar je naartoe gaat.
– Een Casio Horloge (of ander goedkoop ding). Niet het mooiste design maar wel efficiënt, goedkoop en onaantrekkelijk voor dieven. Je hoeft tenslotte enkel maar de tijd te weten.
– Het telefoonnummer en locatie van de Nederlandse ambassade in het land van bestemming. De Nederlandse ambassade is een vluchthaven voor Nederlanders die hulp zoeken. Als bijvoorbeeld je paspoort gestolen is, kan de Nederlandse ambassade je een noodpaspoort geven om in ieder geval zonder problemen thuis te komen.

Tip: Laat de dure horloges, Louis Vuitton tassen en gouden kettingen thuis. Het laatste wat je wilt tijdens een reis is als potentiële prooi gezien worden door straatrovers en bandieten. Het risico om beroofd te worden is groter als je te koop loopt met spullen die in sommige landen gezien worden als rijkdommen.

Uiteraard wens ik jou tot slot het allerbeste voor 2016. Dat jou reisdromen dit jaar uit mogen komen.

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier