Tijdens een stedentrip naar Lissabon – Portugal krijg je de kans om in een sprookjeswereld te belanden genaamd Sintra. Ik zou zeggen, pak die kans! Sintra is een plaats en gemeente binnen het district van Lissabon. De gemeente Lissabon telt 20 “freguesias” wat “wijken” betekend waar Sintra er één van is. Eén van de andere freguesias is Azóia, het meest westelijke dorp van het Europese vasteland. Naast dit leuke weetje is Sintra UNESCO-werelderfgoed. Het merk UNESCO-werelderfgoed is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Sintra

Sintra centrum

Naar Sintra, in Sintra en terug

Vanaf het treinstation Entrecampos in Lissabon kan je gemakkelijk de trein nemen naar Sintra. Voor €4,65 koop je een retourticket en stop je binnen 40-50 minuten bij het eindstation, Sintra. Vanaf de halte Sintra loop je in ongeveer 5-10 minuten naar het kleine en gezellige centrum. In het centrum is net zoveel te beleven als in een Nederlands dorpje, vrij weinig dus, op een aantal gezellige restaurantjes en authentieke straten na. De (toeristische) highlights van Sintra vind je voor het overgrote deel in de bergen!

Treinstation Entrecampos

Treinstation Entrecampos

Als je uit de trein stapt in Sintra worden er een aantal mogelijkheden aangereikt om de stad te verkennen. Ik ben een hop-on hop-off bus, taxi’s, elektrisch fietsen verhuur en een “pratende auto verhuur” tegengekomen, keuze genoeg om jezelf te verplaatsen in Sintra. Geloof me, wat de andere opties ook moge bieden, de pratende auto is te geniaal om geen gebruik van te maken!

Huurauto - Las Tours Sintra

Huurauto – Las Tours Sintra

Via Las Tours Sintra  hebben we een vier uur durende tour gemaakt door de bergen. Het personeel van Las Tours Sintra was zo enthousiast over het concept dat we het gokje wel moesten wagen om een rondje te maken. Niets was gelogen! Om een lang verhaal kort te maken is hieronder het concept puntsgewijs beschreven om je een idee te geven:

  • De auto’s zijn elektrisch.
  • Je kan van te voren de bestemmingen en highlights kiezen die vervolgens in de navigatie van de auto geprogrammeerd worden en een ideale route vormen. De weg kwijt raken is dus bijna onmogelijk. Altijd handig.
  • Via een vrouwelijke stem wordt er op de locatie informatie verteld over de geschiedenis van de bezienswaardigheden waar je langs rijdt, in het Nederlands!
  • Tijdens de rit kan je muziek luisteren wat een ultiem roadtrip- en vakantiegevoel geeft.
  • Kosten: €50 voor vier uur! Omgerekend is dat dus €6,25 per persoon per uur. Gezien de afstand die je kan afleggen, de kwaliteit van de auto (die goed is) en de sfeer makende muziek  is dat in mijn ogen een koopje. Mocht je de tour niet in vier uur afronden betaal je €2,50 per kwartier extra. Geen zorgen dus om te laat te komen of de tour haastig af te ronden.
On the roads

On the roads

Een roadtrip over kronkelige bergweggetjes

Vanaf de garage van Las Tours Sintra zijn we onze vier uur durende trip gestart. Het zonnetje scheen, een graadje of 18 en met goede moed gingen we op pad. Heb je ook wel eens van die dagen gehad dat je je ogen dicht deed en voor je zag hoe je over kronkelige wegen de bergen door scheurde? Dit beeld kan je er bij pakken en in gedachte houden bij deze blog post. Een ultiem gevoel van vrijheid kan ik je vertellen.

Map Sintra

Map Sintra

Hieronder een overzicht wat ik heb bezocht, in chronologische volgorde

Palacio e Guinta da Regaleira

Net buiten het centurm van Sintra is het sprookjesachtige en mysterieuze Palacio e Guinta da Regaleira gelegen. Omdat we nodig naar de wc moesten, hebben we per ongeluk de hoofdentree overgeslagen en zijn we via de achteringang naar de wc gegaan waardoor we “illegaal” binnen waren, oeps. Gratis dingen zijn altijd beter, maar dit paleis is ook de moeite waard als betalende toerist. Een aantal foto’s om je te overtuigen.

Palacio e Guinta da Regaleira

Palacio e Guinta da Regaleira

Palacio e Guinta da Regaleira

Palacio e Guinta da Regaleira

Palacio e Guinta da Regaleira

Palacio e Guinta da Regaleira

Door te weinig tijd en te weinig verdiept te hebben in het paleis, hebben we een paar mooie plekjes gemist, Bron: visitportugal.com

“Bijzonder is de kapel Capela da Santíssima Trindade, die toegang biedt tot de ondergelegen crypte. Ook is er een draaitrap die naar een monumentale waterput leidt, die de bezoeker aan het eind voert naar een grot en een verrassend meer omgeven door tuinen”.

Quinta Regaleira - Sintra

Quinta Regaleira – Sintra

Tip: zoek van tevoren op internet welke paleizen en mooie plekjes je wilt bezoeken. Dit scheelt tijd en voorkomt dat je dingen half ziet.

Park and Palace of Monserrate

Dit exotische paleis is gebouwd in 1858 en erg leuk om te bezoeken. Park and Palace of Monserrate is niet zo toeristisch waardoor je veel ruimte hebt om op het gemak het paleis en de grote tuin te bezoeken. De vroegere eigenaar, Sir Francis Cook, heeft in de tuin vanuit alle windstreken van de wereld bomen en planten over laten komen wat een mooi contrast geeft en erg interessant is. Een bezoek waard, voor €6,50 per persoon.

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Park and Palace of Monserrate

Cabo da Roca

Van Park and Palace of Monserrate zijn we naar de kust gereden. Deze rit van 13 kilometer door de bergen en mooie natuur bracht ons naar Cabo da Roca, het meest westelijke deel van de kust van het Europese deel van Portugal. Prachtig uitzicht, een zomergevoel en een heerlijke plek om even bij te komen.

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Park and Palace of Pena

Dit paleis word gezien als het belangrijkste en grootste onderdeel van het landschap van Sintra en het grootste onderdeel van Sintra op de Werelderfgoed lijst. Het paleis is gelegen op de top van een berg met een gigantische tuin verdeeld over de hele berg.

Voor een fotograaf is dit het walhalla, de zevende hemel en een perfecte plek om de mooiste en sprookjesachtige foto’s te schieten. Zelfs met een smartphone kan je foto’s maken die canvas waardig zijn! Ook heb je in de torens van het paleis mijlenver uitzicht over verschillende freguesias van Lissabon.

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Tip: entree voor Park and Palace of Pena kost €11,50 per persoon. Weeg dus goed af of dit paleis je aanspreekt en neem de tijd voor bezoek aan het paleis en het park als je gaat. Park and Palace of Pena is erg toeristisch en bijna niet toegankelijk voor personen die moeilijk ter been zijn omdat je een steile berg op moet naar het paleis, hou hier rekening mee.

Park and Palace of Pena

Park and Palace of Pena

Viewpoint

Als laatste stop tijdens de roadtrip ben ik op advies van Tas Tours Sintra uitgestapt bij een viewpoint. Geen idee hoe deze stopplaats heet maar het is de moeite waard. Voor een goed herkenningspunt en kans om hem te vinden, is hieronder de map met locatie te vinden. Het plaatje wat je op deze locatie kan schieten zijn Park and Palace of Pena en Castelo Dos Mouros op beide bergtoppen. Door de laagstaande zon zag ik ze helaas niet goed en was deze boom het enige redmiddel om alsnog een prachtfoto te maken die rijp is voor canvas.

Viewpoint

Viewpoint

Verrekijker = locatie viewpoint

Verrekijker = locatie viewpoint

Tip: ga naar het viewpoint vóór 4 uur in de middag. Door de laagstaande zon (in november rond 4 uur in de middag) kan je de twee paleizen slecht zien en is het vrijwel onmogelijk een foto te maken omdat de zon op dat moment tussen de twee bergtoppen door schijnt.

Andere bezienswaardigheden die ik niet bezocht heb maar misschien de moeite waard zijn:

  • Palacio Da Vila
  • Greja Matriz De Colares
  • Convento Dos Capuchos
  • Chalet e Jardim Da Condessa D’Edla
  • Castelo Dos Mouros

To do: Als je Sintra gaat bezoeken is het aan te raden je eerst te verdiepen in de 1001 bezienswaardigheden. Okee, misschien geen 1001, maar wel genoeg om dagen lang te bezichtigen. Daarnaast is het goed om te weten wat je wilt bezoeken omdat dit aanzienlijk in de kosten scheelt. Per paleis betaal je gemiddeld €10 per persoon. Reken maar uit, met negen “officiële” paleizen uit de toeristische plattegronden ben je al gauw €90 á €100 kwijt als je ze allemaal gaat bezoeken.

Tip: Houdt er rekening mee dat Sintra UNESCO-werelderfgoed is en dus erg populair is bij dagjesmensen. Probeer niet in het weekend te gaan en start zo vroeg mogelijk je dag in Sintra. Vanuit Lissabon kan je gemakkelijk met de trein naar Sintra en is het mogelijk extra vroeg aanwezig zijn in Sintra omdat de eerste trein om 06:05 in de ochtend vertrekt vanuit Entrecampos.

Als je in Lissabon bent is een uitstapje naar Sintra eigenlijk een must! Een tour met de elektrische auto van Las Tours Sintra, of natuurlijk een andere aanbieder als die er is, mag je dan niet overslaan omdat dit gewoon een beleving is.

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

2 Comments

Yvonne

Ook wij waren een paar weken terug in Sintra en vonden het geweldig mooi. Wat leuk: om in zo’n elektrisch autootje daar rond te scheuren! Wat hebben jullie veel gezien in een dag trouwens. Wij hebben lang niet alles gezien en willen echt nog eens terug!

Reply

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier