17 tot en met 20 november – Lissabon. Noem het de natte herfstdagen ontvluchten, noem het de stedelijke horizon verbreden. Eén ding kan je Lissabon sowieso noemen: een fantastische stad met een eigen karakter. In deze blog post neem ik je mee naar Lissabon en kan je handige tips vinden om de stad optimaal te beleven.

Slimme dingen om mee te beginnen

Lissabon (Lisboa) is de hoofdstad van Portugal met ongeveer 2.9 miljoen inwoners inclusief alle omliggende gemeenten. Grote stad, drukke wegen? Deels correct! Het stadscentrum van Lissabon heeft smalle straten en veel eenbaanswegen. De tram is de baas in de straten en het verkeer past zich daar bij aan. Nou ja aanpassen, de taxi’s scheuren door de straten maar als je bij een zebrapad aan het wachten bent zullen de meesten gewoon stoppen.

Tip: koop een openbaarvervoer-dagkaart! Hierover later meer.

Wat opvalt aan de stad zijn de verschillende prijzen in de horeca. Neem bijvoorbeeld Rue de Augusta. Deze straat is de verbinding tussen Praca do Comercio en Rossio.

Praca do Comercio

Praca do Comercio

Rue de Augusta

Rue de Augusta

Op de Rue de Augusta kan je een biertje van een halve liter bestellen voor €5,80 met een simpele spaghetti Bolognese voor €14,00. Een aantal blokken verder, bijvoorbeeld ’s avonds in Bairro Alto, koop je een halve liter bier voor €2,00 en kan je een broodje inclusief een croissant, bord soep en een verse jus kopen voor €6,00. Later in dit blog meer over de leukste eetgelegenheden.

To know: vanaf 5 uur zijn de meeste restaurants geopend. Wij Hollanders krijgen rond die tijd honger, in de Portugese cultuur is het echter normaal om wat later te eten. Rond half 9 zal het daarom pas druk worden in de restaurants. Ga je voor gezelligheid is het dus beter als je rond 8’en gaat tafelen.

To do lijstje

Er is zoveel te zien en zoveel te beleven in Lissabon dat ik aan vier volle dagen maar net genoeg had, het is dat de vermoeidheid genadeloos toesloeg de vierde dag. Deze elf “dingen” mag je niet maar dan ook echt niet overslaan in Lissabon:

1. Elevator da Gloria

De Elevator da Gloria is de tramverbinding tussen Praça dos Restauradores in Baixa naar het naburige Bairro Alto. Deze tram uit 1880 word door de bewoners gebruikt om van het ene wijk naar de andere te verplaatsen. De Elevator da Gloria rijdt over een afstand van 265 meter met een stijgingspercentrage van 20%. Dit wil je dus niet te voet afleggen. De Elevator da Gloria is gratis met een openbaarvervoerkaart en kost €3.60 als je deze niet hebt.

Elevator da Gloria

Elevator da Gloria

Elevator da Gloria

Elevator da Gloria

2. Miradouro de Sao Pedro

Met de Elevator da Gloria kom je terecht in de wijk Bairro Alto. Nadat je het ritje met de historische tram hebt gemaakt sla je rechtsaf en kom je terecht op de Miradouro de Sao Pedro, een wauw momentje! Een Miradouro is een uitkijkpunt over de stad. Er zijn verschillende Miradouro’s in Lissabon, maar de Miradouro de Sao Pedro is voor mij toch wel de mooiste en meest complete met een gezellig terrasje inclusief live muziek toen ik er was.

Miradouro de Sao Pedro

Miradouro de Sao Pedro

Miradouro de Sao Pedro

Miradouro de Sao Pedro

Miradouro de Sao Pedro

Miradouro de Sao Pedro

 3. Een drankje in rooftopbar Park

Over de vraag of Lissabon fancy is, hoef ik niet lang na te denken… JA! Lissabon heeft naast de vele barretjes in Bairro Alto ook een aantal “verborgen” plekjes die je moet weten om het te kunnen vinden. Eén daarvan is de rooftopbar Park. Op het dak van een parkeergarage van 7 hoog is deze lounge bar te vinden. Ik zal er niet om liegen, we zijn ruim vier uur opzoek geweest naar deze verstopte lounge maar het uitzicht mag er wezen. Deze bar moet je bezocht hebben, zowel overdag als in de avond.

Tip: in de middag is het rustig en zijn er voldoende plaatsen vrij waarbij je van het uitzicht kan genieten. Vanaf half 6 tot een uur of 8 is het spitsuur en kan je een plek met uitzicht vergeten. Kom dus op tijd! Of na 8 uur. Adres: Calçada do Combro, 58, onthoudt dit adres goed!

De ingang naar rooftopbar Park

De ingang naar rooftopbar Park

Je bent er bijna!

Je bent er bijna!

Het uitzicht vanaf rooftopbar Park!

Het uitzicht vanaf rooftopbar Park!

Adembenemend uitzicht vanaf Park

Adembenemend uitzicht vanaf Park

Rooftopbar Park

Rooftopbar Park

 4. Basilica Estrela, Se Catadral en de vele andere heilige plekken

Tijdens mijn dagen in Lissabon ben ik vijf kerken / kathedralen tegen gekomen waarvan elk het bezoek meer dan waard was, ook om een kijkje binnen te nemen. Het mooie van zulke gebouwen is dat ze meestal gratis te bezichtigen zijn en bomvol historie zitten. Basilica Estrela is voor mij verreweg de mooiste en meest indrukwekkende heilige plek van Lissabon. De foto’s zeggen genoeg!

Basílica da Estrela

Basílica da Estrela

Basílica da Estrela

Basílica da Estrela

Leuk om te weten over de Basilica Estrela: De Basílica da Estrela was de eerste kerk ter wereld die toegewijd was aan “het heilige hart van Jezus” en is gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw voor koningin Maria I. Het is mogelijk om de kerk te beklimmen tot de koepel voor een uitzicht over de stad. Aan de overkant van de straat bevindt zich een buurtpark, Jardim da Estrela, wat ook de moeite waard is om even te bezoeken. Let op; tussen 13.00 en 15.00 uur is Basílica da Estrela gesloten.

Se. Cathedral

Se. Cathedral

Kerk bij Miradouro Graca

Kerk bij Miradouro Graca

 5. Van Praca dos Restaurandores naar Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII is het hoger gelegen en grootste park van Lissabon. Vanaf Praca dos Restaurandores is het ongeveer een half uur lopen naar dit park. Je moet even doorbijten door de klim maar deze wandeling is zeker aan te raden en leuk om te doen. Aanschouw de foto’s om te zien waarvoor je het doet!

praca dos restauradores - begin van de klim

praca dos restauradores – begin van de klim

De hol omhoog

De hol omhoog

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

6. Uitkijken via Gracá, Senhora do Monte Viewpoint

Miradouro Gracá is weer zo’n plekje in Lissabon waar je uren lang kan staren naar de glooiing van de stad en kan genieten van de zon onder het genot van een sterke bak espresso, voor een zacht prijsje van €1,30. Op de Gracá vind je ook een leuk kerkje, een bezoek waard!

Mirandouro da Graca

Mirandouro da Graca

Uitzicht vanaf Mirandouro da Graca

Uitzicht vanaf Mirandouro da Graca

7. Het prachtige Belém

Met tram 15 of bus 728 zit je in ongeveer 20 minuten van het centrum van Lissabon in de historische wijk Belém. Belém is de plek waar ontdekkingsreizigers van Portugal hun reis begonnen. Zo zijn hier Magelhaes, Vasco da Gama en Bartholomeu Dias vertrokken op hun expedities.

Belém is DE historische wijk van Lissabon en dat is overduidelijk zichtbaar. De Mosteiro dos Jeronimos heeft bij mij de meeste indruk gemaakt. Wat een prachtig authentiek Portugees gebouw is dat. Dit oude klooster staat ook nog eens op de werelderfgoedlijst dus zeker een bezoek waardig! Bezoek ook zeker even de Padrao dos Descobrimentos en Torre de Belém.

Padrao dos Descobrimentos

Padrao dos Descobrimentos

Mosteiro dos Jeronimos

Mosteiro dos Jeronimos

Torre de Belém

Torre de Belém

Tip: tussen Padrao dos Descobrimentos en Torre de Belém zit een ijstentje met heerlijk Italiaans ijs, een stop waard om even bij te komen van alle indrukken. Eén bolletje kost je wel €2.

Heerlijk ijs!

Heerlijk ijs!

8. Een tour met tram 28

Dit ritje mag je niet overslaan. Met een openbaarvervoer dagkaart, die te koop is bij alle metrostations voor €6 per dag, kan je onbeperkt met de metro, tram en bus inclusief tram 28. Een los kaartje voor de tram kost €2,85. Tram 28 brengt je langs de leukste wijken. Onder andere: Baixa, Graça, Alfama en Estrela. Veel toeristen nemen ook de tram om de klim te omzeilen naar het S. Jorge Castle.

Lissabon - tram 28

Lissabon – tram 28

Tram 28

Tram 28

Castelo de Sao Jorge

Castelo de Sao Jorge

Tip: in de zomermaanden is het topdrukte in Lissabon en dus ook in tram 28. Als je in de drukke periode in Lissabon bent is het aan te raden om vroeg in de ochtend de tram te pakken of in de namiddag. Zelf ben ik in november naar Lissabon geweest en viel de drukte reuze mee.

Let op: de drukke trams zijn goede gelegenheden voor zakkenrollers om toe te slaan. Hier word ook nadrukkelijk voor gewaarschuwd. Hou je persoonlijke eigendommen goed in de gaten.

9. De beste Gin Tonics en een top keuken, Taberna Moderna

Ben je een Gin-Tonic fan of hou je gewoon van lekker eten, dan is Taberna Moderna de place to be voor jou. In dit restaurant heb je keus uit meer dan 100 verschillende Gin-Tonics en beveelt de ober een perfecte Gin-Tonic aan naar aanleiding van je wensen. Om het eten te beschrijven wat daar te bestellen is, doe je ogen dicht en beeld jezelf het meest malse stukje lamsvlees wat je ooit geproefd hebt en een perfecte risotto met inktvis. Als toetje een 80% cacao rijke brownie die smelt op je tong met een goede cremé bruleé = hemel!

Taberna Moderna

Taberna Moderna

10. Naar het magische Sintra

Je kent wel van die (teken) films met een decor van kastelen, bergen en frisse natuur. Zulke films kunnen zomaar opgenomen zijn in Sintra. Sintra ligt in het disctrict van Lissabon maar heeft een eigen gemeente. Als je in Lissabon bent MOET je Sintra bezoeken als je een halve dag ruimte hebt binnen de reis. In 40 minuten reis je van het treinstation Entre Campos naar Sintra voor €4,65 retour. Over Sintra is zoveel te vertellen en te laten zien, dat ik hier een nieuwe blog post van gemaakt heb. Klik hier (binnenkort online) om naar de blog post van Sintra te gaan.

11. Zonsondergang met uitzicht over Ponte 25 de Abril

Lissabon is bezaaid met ontelbaar veel kiosken waar je op een klein terrasje een bakje koffie kan drinken. Hieronder een goed beeld hoe het vertoeven is op deze gezellige terrasjes.

Zonsondergang - Quiosque Ribaira das Naus

Zonsondergang – Quiosque Ribaira das Naus

Eén kiosk springt er torenhoog bovenuit. Quiosque Ribaira das Naus is voor mij niet alleen een mooie plek om in de zon te genieten aan de Taug van een drankje, ook in de avond is deze plek adembenemend. Door het uitzicht naar de Portugese touwbrug Ponte 25 de Abril, de Santuário Nacional de Cristo Rei en een ondergaande zon, kan je perfecte plaatjes schieten.

Wat ik verder in Lissabon bezocht heb, maar minder indruk achter heeft gelaten:

– S. Jorge castle
– Santa Justa Lift
– Commercio Square
– Het Parlement
– Time out

Belangrijk en goed om te weten

Overal in Lissabon wordt er gewaarschuwd voor zakkenrollers. Het openbaar vervoer is de meest risicovolle plek om gerold te worden. Hou hier rekening mee en draag bijvoorbeeld voor de zekerheid je rugtas op je buik of stop geen waardevolle spullen in de tas. Voorkomen is beter dan genezen! Zorg in ieder geval dat je paspoort, creditcard of pinpas en telefoon goed beschermd zijn tegen deze boeven.

Een lichte waarschuwing

Op straat heb ik regelmatig verschillende drugs aangeboden gekregen om te kopen. Van cannabis tot marihuana tot cocaïne. Naast dat je niet weet wat je koopt en het een truc kan zijn om je portemonnee uit je handen te krijgen als je wilt afrekenen kan het ook een politieval zijn om toeristen op te pakken die illegale drugs op zak hebben. Laat dit spul links liggen en geniet van de stad.

De conversatie nadat we minimaal tien keer de vraag kregen of we iets “lekkers” wilden:

Verkoopmeneer: “He can I ask you something”
Wij : “NO”
Verkoopmeneer: “I just want to ask you something”
Wij: “Okay then, tell me”
Verkoopmeneer: “Where are you from?”
Wij: “Holland!”
Verkoopmeneer: “Do you want cocaine? “

Nee verkoopmeneer, gewoon nee

Lissabon is een geweldige stad vol historie, romantiek en heeft geweldige plekjes om weg te dromen. November is het rond de 20 graden dus ontvlucht de koude Nederlandse herfst en ga!

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

1 Comment

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier