Wat is er leuker dan een “breek de deprimerende herfst periode” reisje? Precies, helemaal niets! Je hoeft niet lang op vakantie te gaan om een vakantiegevoel te krijgen. Een stedentrip is daarom de ideale oplossing als je weinig vakantie dagen hebt en er even tussenuit wilt met beperkt (en laag) budget.

Morgen, 17 november, vertrek ik voor vier dagen naar Lissabon! Ik zal je verklappen, voor €240 vlieg ik van Amsterdam retour naar Lissabon met ideale vliegtijden en verblijf ik in een 4* hotel inclusief ontbijt. Zelfs net een nog beperkter budget kan je een mooie stedentrip maken. Om een goedkope stedentrip te vinden en daar met een beperkt budget het maximale er uit te halen, zijn een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

#1 De reis & bestemming

Hoeveel landen er precies in de wereld zijn blijft discutabel. We kunnen aanhouden dat er 200+ landen zijn, reken maar uit hoeveel steden je dus zou kunnen bezoeken. Kortom de mogelijkheden voor een stedentrip zijn ongelimiteerd. Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bepaald wat het budget is als je opzoek bent naar een goedkope stedentrip. Het is (natuurlijk) best logisch dat een stedentrip naar New York veel duurder dan is naar Antwerpen. Althans als je vanuit Rotterdam vertrekt.

Dit betekend niet dat je meteen aan Vlaamse frieten hoeft te denken bij een goedkope stedentrip. Met een budget luchtvaartmaatschappij kom je een heel eind. Op tijd een vlucht boeken of juist op het laatste moment voor de beste prijs blijft een risico of dit de laagste prijs is die je kan betalen. Zorg gewoon dat je een vlucht boekt die ruim binnen het budget past en waar je tevreden mee bent. Ik zeg altijd maar: Wie het onderste uit de kan wilt…

Een andere optie is natuurlijk de trein. Een stedentrip in Duitsland of Frankrijk kan stukken voordeliger zijn met de high speed trein. Voor €40 retour zit je bijvoorbeeld al in Keulen met NS International vanaf Rotterdam Centraal.

Leuke en relatief goedkope steden om een bezoek te overwegen:
– Praag, Tsjechië
– Boedapest, Hongarije
– Lissabon, Portugal
– Istanbul, Turkije
– Marrakesh, Marokko (alle aankopen zijn onderhandelbaar)

#2 Het motto: “slapen is voor apen”

Je bent jong en je wilt wat. Een stedentrip kan daarom zomaar uitpakken tot wilde nachten in de kroeg. Beter gezegd, plan één avond in om het nachtleven te verkennen. Het klinkt misschien als een dure manier om de stad te beleven, maar elke stad heeft haar unieke uitgaanskarakter. Als de financiën het toelaten is het erg leuk om deze lokale stapgewoontes te ontdekken.

Na een heftige avond stappen of gewoon een lange dag slenteren door de stad ben je toe aan goede nachtrust. Zelf vind ik het erg belangrijk om in een bed te slapen waar ik daadwerkelijk ook in slaap val zonder rare beestjes als slaapmaten of een matras waar je iemand zijn schedel mee in kan slaan. In nagenoeg elke stad heb je ruime keuze uit hotels, hostels en particuliere appartementen via sites als Airbnb. Zoek je iets langer door, dan vind je meestal een goede slaapplaats voor een prijs die binnen elk budget past.

Tip: uitgerust op pad tijdens een stedentrip zorgt er voor dat je scherper bent en meer uit de reis kan halen. Jouw hotel of hostel heb je alleen nodig om te slapen, maar bezuinig hier niet te extreem in. Er is niets vervelender dan een aantal dagen met weinig slaap omdat je die €20 bezuinigd hebt op dat matras wat net iets zachter was.

Hou het gezegde in gedachte: Wie betaalt voor een bal gehakt hoeft geen biefstuk te verwachten! Wees dus bewust van jou bezuinigingen en hou de verwachting laag.

Wat met hotels kan schelen zijn de last minute deals. Vaak worden niet-gevulde hotelkamers voor een lagere prijs weggezet. Tegenwoordig gebeurt dit wel steeds minder, omdat websites als Travelbird en Booking.com deze kamers bezetten met aparte aanbiedingen. Hou dit soort sites dus ook altijd in de gate!

#3 Planning of op de Bonnefooi?

geef eerlijk toe, noem het strak geregeld of een lichte vorm van “autisme”, dat ik met een beter gevoel op reis ga als ik weet dat alles geregeld is en dat ik van tevoren alle must see’s op een rijtje heb om te bezoeken. Aan de andere kant is het ook heerlijk om de stad in te gaan en gebruik te maken van het toeval.

Met een beperkt budget is het belangrijk om alle kosten zichtbaar te hebben, want hoe beter je dit in kaart brengt, des te meer je met het overgebleven geld kan doen in de stad. Op de bonnefooi is in het geval met een beperkt budget een risico. In bijna alle steden van Europa zijn de toeristische attracties niet gratis, lees best duur. Hou hier dus rekening mee in de planning van de kosten! Om de kosten te drukken kan je altijd de missie voor jezelf bepalen om de toeristische attracties te vermijden en te gaan voor het “local” gevoel. Zoek naar authentieke wijken / kunststraten, zwerf door de straten en kijk verder dan je neus lang is. Wie diep graaft vind de mooiste en meestal niet toeristische plekjes van een stad. Geloof me, dit geeft dat ene extraatje aan je fantastische stedentrip.

#4 Gratis, gratis en nog eens gratis

Een lichtpuntje voor de museum liefhebbers: Binnen Europa kan je in veel steden op een bepaalde dag gratis naar musea. Wees dus verstandig en ga altijd even naar een plaatselijke VVV voordat je een museum gaat bezoeken om te checken of het ook gratis kan binnen de dagen van jouw stedentrip. Je kan dit natuurlijk ook terugvinden op internet. In Berlijn kan je bijvoorbeeld op donderdag avond gratis naar musea. In veel steden kan je op een bepaalde dag in de week gratis naar het museum. Een makkelijke manier om geld te besparen.

#5 Op de kleintjes letten

Geld, je kan het maar één keer uitgeven. Wel zo gezellig als je heel veel kan kopen voor dat geld. Kijk daarom goed naar de economie van het land en de prijzen die in de stad gelden waar jou reis naartoe gaat. Uit een mooie vergelijking vanuit de ANWB is goed zichtbaar wat jou geld in een stad waard is. Deze verschillen zijn regelmatig schrikbarend.

Bijvoorbeeld:
– Een metro / ov kaart in Belgrado €2,52, in Oslo €11,08
– Een glas bier in Boedapest €1,00, in Oslo €6,23
– Patat in Zagreb €1,18, in München €3,50
– Een dagje dierentuin in Belgrado €3,46, in London €29,16

Het is niet moeilijk om de rekensom te maken wat de verschillen in kosten zullen zijn als je vier dagen in Boedapest verblijft tegenover vier dagen in London. Zorg dus altijd dat je goed uitgezocht hebt wat het dagelijkse leven in jou gekozen stad kost om verrassingen en een vroegtijdig lege portemonnee te voorkomen.

Veel reizigers bezuinigen op grote uitgaven als een vliegticket of hotel en vergeten het eeuwenoude gezegde “op de kleintjes letten”. Een voorbeeld van “op de kleintjes letten” is een drankje doen in het stadscentrum. Premium toeristische locaties zijn meestal voorzien van verschillende restaurants en cafés. Denk bijvoorbeeld aan een café met een super mooi uitzicht over een stadspark of tegenover een toeristische attractie als de Eiffeltoren. Dat mooie uitzicht is natuurlijk fantastisch maar kost je gegarandeerd extra geld! Meestal zijn de prijzen van cafés en restaurants afhankelijk van de locatie. Kies je voor een romantisch of adembenemend uitzicht zal je waarschijnlijk 2 drankjes afrekenen voor de prijs van 4.. of meer..

#6 Van A naar B

Je bent net aangekomen op een willekeurig vliegveld ergens in de wereld om een aantal dagen te genieten van de stedentrip. Hoe ga je van het vliegveld naar de accommodatie komen? Er zijn gelukkig vele opties, zowel goedkope als minder goedkope wat per land heel erg verschilt. Het belangrijkste is, voordat je een keuze maakt wat het vervoer gaat worden, dat je van te voren alle opties voor jou bestemming op een rijtje zet en afweegt welke het beste is in verhouding met een goede prijs. Of je nou een taxi, transfer via het hotel, het openbaar vervoer of de bus neemt, bedenk dat er meerdere en allicht goedkopere wegen zijn die naar Rome leiden.. of natuurlijk naar de bestemming die jij hebt gekozen.

Ook kan je flink wat geld besparen op het vervoer in de stad. Lopen is natuurlijk altijd gratis en goed te doen als je goed in kaart hebt wat je wilt bezoeken. In veel steden kan je ook voor weinig geld een fiets huren, waarmee je gemakkelijk de stad kan verkennen. Dit scheelt een stel blaren op de voeten en/of versleten schoenen! Als je een fiets huurt, houd er dan rekening mee dat het verkeer en de verkeersregels in de stad anders kan zijn dan je gewend bent. Elk land heeft haar eigen regels en wetten. Oh, en zet je fiets altijd goed op slot, een gestolen fiets terugbetalen gaat je alsnog veel duiten kosten en een hoop gezeur met je verzekeraar.

Note: met het openbaar vervoer is natuurlijk ook een optie. Zelf vind ik dat een stuk minder leuk omdat je dan minder ziet van de stad en je veel tijd doorbrengt in een metrocabine of bus. Langere afstanden kan je natuurlijk wel gemakkelijk afleggen met het openbaar vervoer en is in verhouding met een taxi vele malen goedkoper.

# 7 Handige tips en tricks

– Check van tevoren hoe je gemakkelijk bij de accommodatie komt.
– Neem een creditcard mee als je deze hebt. Voor een stedentrip is het niet een must omdat je maar enkele dagen op bestemming bent. Wel is het altijd handig om er eentje op zak te hebben omdat dit een hoop zorgen weg neemt in geval van nood. Ook ben je met een creditcard voor veel zaken verzekerd. Check dit even bij je creditcardmaatschappij.
– Zorg voor een goed paar schoenen en een comfortabele rugzak. Er is niets vervelender dan blaren op de voeten of een rugzak die niet lekker zit.
– Ter voorbereiding op eventuele blaren of andere kwalen: Ik heb altijd een klein noodpakketje bij me voor eventuele nood. Dit doosje bevat: Paracetamol, neusspray, pleisters, klein verbandje en desinfectie middel.

#8 Nieuwe omgeving, andere gewoontes

Een stedentrip klink als een veilige en gemakkelijke manier om een onbekende stad te verkennen. Doordat je maar een paar dagen in een stad bent kan het soms haasten zijn alles mee te maken wat de stad te bieden heeft waardoor veel mensen vergeten alert te zijn op de gevaren van een prachtige stad.

Houdt je zelf in de gaten en heb de volgende punten in je achterhoofd:
– Houdt je waardevolle spullen altijd in het oog. Drukke steden staan gelijk aan professionele zakkenrollers die in een mum van tijd je onderbroek van je lijf stelen. Zorg dat je je drie essentiële spullen nooit uit het oog verliest: Paspoort, telefoon, creditcard/betaalpas.
– Loop niet te koop met de bezittingen die je hebt. Dure horloges en gouden sieraden zijn misschien leuk om te dragen. Criminelen vinden het ook leuk om te hebben en zijn niet bang dit met geweld te stelen.
– Vertrouw niemand. Zelf ben ik veel te goed gelovend. Inwoners van een onbekende stad zien dat je nieuw bent. Er zijn heel veel mensen die goed van aard zijn en geen kwaad willen. Houdt in je achterhoofd dat er ook mensen op de wereld wonen die dit niet zijn en jou willen oplichten. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is dit meestal ook zo!

Deze “gevaren” zijn natuurlijk niet de dagelijkse problemen van een stedentrip. In tegendeel, een stedentrip is leuk en vooral niets om je druk over te maken. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen dus wees altijd alert en geniet vooral van de prachtige dingen die je gaat zien.

“Remember the live you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier