`Rotterdam de mooiste rotstad die er is` – Hermes Houseband

Als Rotterdammer ben je trots op de stad, of het nou Katendrecht of de Coolsingel is. De stad Rotterdam heeft veel meegemaakt en de littekens zijn nog steeds zichtbaar wat terug te zien is in de mentaliteit van de Rotterdammer. In de tweede wereldoorlog is Rotterdam zwaar beschadigd door een Duits bombardement en is het stadscentrum verwoest. Vanaf 1945 is de stad opnieuw opgebouwd en is de architectuur van nu te danken aan de doorzetters-mentaliteit van de Rotterdammer van vroeger. Inmiddels heeft Rotterdam de titels mogen ontvangen van: “Beste stad van Europa 2015”, “Eén van de beste festivalsteden ter wereld”, “Dé architectuurstad van Nederland” en is Rotterdam de handelspoort van Europa, waar wij Rotterdammers trots op zijn.

In deze blog post neem ik je graag mee op tour door de stad en laat ik je de bekende- en onbekende plekjes van Rotterdam zien.

Een drankje aan De Oude Haven

De Oude Haven is één van de weinige plekken in Rotterdam centrum die overeind is gebleven tijdens de bombardementen in de tweede wereldoorlog. De Oude Haven is de eerst aangelegde haven van Rotterdam en stamt uit de 14e eeuw. Er liggen in de haven nog steeds historische schepen wat een perfect gevoel geeft van de tijden van vroeger. Persoonlijk vind ik dat de Oude Haven hét Rotterdamgevoel geven omdat hier de mix van historische gebouwen en nieuwe architectuur goed zichtbaar is. Aan de Oude Haven kan je op de kade genieten van een hapje en een drankje in één van de horecagelegenheden. Op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondag avond is de Oude Haven erg leuk om een drankje te doen en uit te gaan.

De Oude Haven

De Oude Haven

IMG-20151024-WA0039

Op alle terrassen aan de Oude Haven heb je een goed zicht op drie van de must see’s van Rotterdam; Het WitteHuis, de Kubuswoningen en de Willemsbrug die het uitzicht afmaakt.

Uitzicht vanaf De Oude Haven

Uitzicht vanaf De Oude Haven

Het WitteHuis

In 1898 is het WitteHuis gebouwd en was op dat moment de hoogste “wolkenkrabber” van Europa. Bijna niet te bedenken, want als je naast het gebouw staat valt meteen op dat dit gebouw maar acht verdiepingen telt. Op de begane grond van het Wittehuis is een leuk café  gevestigd waar je een hapje en een drankje kan doen.

Het WitteHuis

Het WitteHuis

De Kubuswoningen

Piet Blom is de bedenker en architect van de Kubuswoningen die ook wel de paal- of boomwoningen genoemd worden door de vormen. De Kubuswoningen zijn een begrip in Rotterdam en is onderdeel van het straatbeeld van de Blaak. Leuk voor de toerist die de huizen van binnen wilt zien: er is een modelwoning die zeven dagen per week te bezoeken is!

Tip: bezoek de Kubuswoningen in combinatie met een koud drankje in de zomer of een warme chocomelk in de winter, natuurlijk in de Oude Haven.

Kubuswoningen

Kubuswoningen

De beste architectuur van Europa

Naast de Kubuswoningen kent Rotterdam veel verschillende architectonische hoogstandjes. Niet alleen omdat ik dat vind, ook de New York Times heeft Rotterdam uitgeroepen tot beste architectuurstad van Europa en een must see voor de toerist. Hieronder vijf gebouwen die mijn favoriet zijn:

De Markthal

Op de Binnenrotte, aangrenzend aan de Blaak, is elke dinsdag en zaterdag de grote markt met meer dan 400 kramen! Niet zo lang gelegen (2014) is hier ook De Markthal bijgekomen waar je overdekt verschillende ambachtelijke winkels tegenkomt. Het bijzondere aan De Markthal vind ik de vorm van het gebouw en de schilderingen op het plafond. Zeker een aanrader om een kijkje te nemen en een hapje / drankje te doen in één van de gezellige restaurants.

De Markthal

De Markthal

De Markthal van binnen

De Markthal van binnen

De Rotterdam, dit is dé prijswinnaar van de New York Times!

De Kop van Zuid en de Wilhelminapier tekenen de skyline van Rotterdam. Hier staan alle hoge kantoren en woontorens die samen met “De Zwaan” oftewel de Erasmusbrug de skyline vormen van Rotterdam. Het nieuwste gebouw aan de Wilhelminapier is De Rotterdam.

De Rotterdam

De Rotterdam

Tip: De Rotterdam is het beste te fotograferen vanaf de Willemskade, Euromast of vanaf de Erasmusbrug (in de volksmond De Zwaan genoemd).

De Zwaan

De Zwaan

BN’er weetje: Robin van Persie heeft ook een appartement in De Rotterdam (op de 22e verdieping).

Het Potlood

De Blaaktoren, in de Rotterdamse volksmond “Het Potlood” word door veel Rotterdammers gezien als hét herkenningspunt van de Blaak door haar bijzondere vorm. Een architectonisch hoogstandje uit de jaren ’80.

Het Potlood

Het Potlood

Hotel New York

Aan de oever van de Maas is Hotel New York gevestigd in het karakteristieke en voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Dit is de plek waar vroeger duizenden mensen, hoopvol op een beter leven, vertrokken naar Noord Amerika. Door de gebouwen die om Hotel New York gebouwd zijn krijg je een perfect beeld van het oud en nieuw Rotterdam en heb je bovendien een prachtig uitzicht naar de Parkkade en de Westkade. Je kan trouwens in Hotel New York ook heerlijk eten, een borrel doen of overnachten met mooi uitzicht. Klik hier om naar de site te gaan.

Hotel New York

Hotel New York

Leuk om te weten: De McDonald’s aan de Coolsingel, die vroeger uitgeroepen is tot lelijkste pand van Rotterdam is met de nieuwe verbouwingen verkozen door het German Design Counsil tot “’world’s fanciest McDonald’s” en heeft daarvoor een German Design Award 2016 gekregen.

Mc Donald's Coolsingel

Mc Donald’s Coolsingel

De Maasvlakte 2

De Maasvlakte 2 is binnen een paar jaar gecreëerd uit de zee. Er is 2000 hectare land opgespoten en heeft er voor gezorgd dat de Rotterdamse havens met 20% zijn gegroeid in oppervlak. Het kunstwerk “Zandwacht” symboliseert de afronding van dit project en heeft een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter. ’s Avonds is het kunstwerk verlicht. De Zandwacht is via een wandelpad vanaf de parkeerplaats van het recreatiestrand van Maasvlakte 2 goed te bereiken, een leuke aanrader of te bezichtigen en een kijkje te nemen op de Maasvlakte 2! Rij dan ook gelijk even langs Futureland. Dit is een museum die de aanleg van Maasvlakte 2 weergeeft en de toekomstplannen laat zien van de Rotterdamse havens.

Kunstwerk Maasvlakte

Kunstwerk Maasvlakte

Een wandeling door de Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat straat bekend om haar kunstgalerijen en artistieke karakter, en niets is minder waar. Deze straat moet je bezocht hebben om alleen al de gezellige sfeer te proeven en een drankje te doen in de beste bar van de wereld, volgens de Lonely Planet: De Witte Aap!

De Witte Aap

De Witte Aap

Witte de Withstraat

Witte de Withstraat

Een reden dat de Witte de Withstraat zoveel kunst bevat heeft alles te maken met de ligging tussen het Maritiemmuseum en Museumpark. Voor de bewondering van alle Rotterdamse kunst en veel nationale kunstgrootheden kan je terecht in de Kunsthal van Rotterdam in het Museumpark.

Tip: Neem ook een kijkje in het Maritiemmuseum. Dit museum geeft een goed beeld van de Rotterdamse havens van vroeger en geeft de mogelijkheid oude schepen van binnen te bekijken, leuk voor kinderen!

De (geheime) plekjes die je bezocht moet hebben

  • Aloha Bar & restaurant. In het oude Tropicane zwembad is deze tent gevestigd met een mooi uitzicht over de maas en de skyline van Rotterdam
  • Het knusse Delfshaven geeft een gevoel van het oude Holland en de tijd van vroeger, een mooi gezicht! Loop gelijk langs De Pelgrim brouwerij. Hier word nog echt Rotterdams bier gebrouwen.
  • Met de tram door de Van Oldebarneveldstraat; met vele zomer festivals en food events in de periode van mei tot augustus. De Van Oldebarneveldstraat word ook wel de Rotterdam’s slow food street genoemd.
Delfshaven

Delfshaven

De skyline vanaf de Euromast

“Het park” is het bekendste park van Rotterdam en gelegen bij de Euromast, het hoogste uitkijkpunt van Rotterdam. Leuk om te weten is dat de Euromast met 185 meter de grootste toren is die voor publiek toegankelijk is! Het is daarom zeker aan te raden om de toren te bezichtigen omdat dit een prachtig uitzicht geeft over de stad en de havens. De Euromast kan je trouwens ook bezoeken om een hapje te eten, te abseilen vanaf 100 meter of te overnachten in het hotel met uitzicht over de stad.

Euromast vanaf Hotel New York

Euromast vanaf Hotel New York

Het is erg leuk om de Euromast te bezoeken met de Watertaxi. Je vaart met een klein bootje over de Maas en kan gemakkelijk uitstappen op één van de 16 aanlegpunten verspreid over Rotterdam.

Opstappunten Watertaxi

Opstappunten Watertaxi

Tip: ben je gauw wagen- en/of zeeziek, sla dan de watertaxi over als het flink waait. Het kan behoorlijk spoken op het water wat zorgt voor een flinke dosis schommelingen en een groen gezicht.

Shoppen tot je er bij neervalt

Voor alle mannen die Rotterdam gaan bezoeken met vrouw of vriendin: Als je een hekel hebt om kilometers te lopen van winkel naar winkel is het verstandig om je beste humeur en goede schoenen mee te nemen en te accepteren dat Rotterdam een Walhalla is voor de shop-a-holic. We kennen in het centrum van Rotterdam een aantal winkelgebieden waar je uren kan lopen en kan kopen. Het minder goede nieuws is dat deze winkelgebieden op een redelijke afstand van elkaar af kunnen liggen als je ze allemaal wilt bezoeken. Verwacht niet één lange winkelstraat waar alles te vinden is.

Voor het gemak zijn hieronder een aantal populaire straten en namen te vinden met foto, enjoy:

Beurstraverse / Koopgoot

Beurstraverse / Koopgoot

De Lijnbaan

De Lijnbaan

Hoogstraat

Hoogstraat

Meent

Meent

Oude Binnenweg

Oude Binnenweg

In de Rotterdamse volksmond: Kabouter Buttplug - Oude Binnenweg

In de Rotterdamse volksmond: Kabouter Buttplug – Oude Binnenweg

Van Weena tot de Coolsingel

Van de winkelstraatjes en gezellige terrasjes neem ik je mee naar het Weena. Dit gebied is hét zakencentrum van Rotterdam wat gelegen is tussen Hofplein en Rotterdam Centraal. Sinds 2014 is het Rotterdam Centraal één van de architectonische hoogstandjes van Rotterdam. De foto zegt genoeg toch?!

Centraal Station

Centraal Station

Loop je vanaf Rotterdam Centraal over het Weena, dan kom je het Holland Casino tegen waar je elke dag een gokje kan wagen/Naast het Holland Casino is het bekende café gelegen Breakaway. Dit gezellige café is zeker een aanrader om wat te drinken, uit eten te gaan of een dansje te wagen op vrijdagavond!

Weena

Weena

Zelf vind ik het Weena een optimaal Rotterdams gevoel geven door de hoge gebouwen en de ligging vlak bij de Lijnbaan en Hofplein. Loop je vanaf Rotterdam Centraal over het Weena zie je in de verte het Hofplein wat aangrenzend is aan de Coolsingel. Daar vind je het Stadhuis wat sinds 1920 het Stadhuis van Rotterdam is, en één van de weinigen gebouwen samen met de postkamer die de tweede wereldoorlog hebben overleefd.

Stadhuis

Stadhuis

Interessant om te weten: tussen het Stadhuis en de Postkamer is een atoombunker gebouwd tijdens de koude oorlog. Deze bunker stond in verbinding met het Stadhuis en de Postkamer zodat deze ambtenaren konden schuilen en het communicatie systeem kon beheren tijdens een atoomoorlog. De locatie van de bunker is exact onder het standbeeld!

Kunstwerk Coolsingel

Kunstwerk Coolsingel

Culinair Rotterdam & uitgaan

Rotterdam is hot en dat blijkt ook uit de vele exclusieve locaties om een gezellige avond uit eten te gaan, zowel culinair als voor de (redelijk) snelle hap. Hieronder een zestal restaurants op een bijzondere locatie of met een bijzonder menu:

SS Rotterdam op Katendrecht

De SS Rotterdam, ook wel “La Grande Dame” genoemd, was vroeger het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip met veel internationale bestemmingen. Sinds 2010 is de SS Rotterdam als hotel aangemeerd aan de Katendrechtse Kade. Op de SS Rotterdam kan je eten en drinken, overnachten, feesten, vergaderen en eventueel werken met een mooi uitzicht over Rotterdam en de havens. Een aanrader!

SS Rotterdam

SS Rotterdam

Euromast in Het Park

Om 92 meter hoogte is “het kraaiennest” gevestigd van de Euromast met daarin een restaurant / brasserie. Hier kan je op hoogte ontbijten, lunchen en dineren met een uitzicht over Rotterdam. De entree van de Euromast kost ongeveer €20 waarna je toegang krijgt tot het restaurant, maar dit is voor één keer de moeite zeker waard!

Tip: kies een heldere en niet regenachtige dag uit om te gaan eten. Het uitzicht is hierdoor vele malen mooier en je kan verder kijken.

Uitzicht Euromast

Uitzicht Euromast

Kralingse plas

De Kralingse plas is gelegen in Kralingen samen met het Kralingse bos. Dit gebied word door de Rotterdammers gebruikt om te ontspannen en in het weekend te genieten van de watersport en de verschillende restaurants.

Twee toppertjes aan de Kralingse plas voor een borrel of een lekker diner zijn:

Restaurant De Schone Lei

Restaurant De Schone Lei

Restaurant De Tuin

Restaurant De Tuin

 Parkheuvel @Het Park

Rotterdamse culinaire trots: het twee Michelinsterren restaurant Parkheuvel. De kosten om hier te dineren zijn uiteraard aan de hoge kant, maar daar krijg je wel een culinaire maaltijd voor terug.

Tip: eens in de zoveel tijd heeft Parkheuvel een samengesteld diner voor een aantrekkelijke prijs!

Restaurant Parkheuvel

Restaurant Parkheuvel

Herman den Blijker – Las Palmas

Voorheen was Las Palmas hét visrestaurant van Rotterdam. Op dit moment heeft het restaurant van Herman den Blijker ook een menu voor vlees, wild en gevogelte waardoor het aanbod ruim is uitgebreid. Dit restaurant aan de maas is zeker de moeite waard om eens te bezoeken, wel met een ruim budget.

Restaurant Las Palmas

Restaurant Las Palmas

Uitgelicht: Rosso Rotterdam

Dit fancy restaurant werkt met Nederlandse ingrediënten waardoor ze zich profileren als Dutch Fusion. En ik moet toegeven; lekkere gerechten in een restaurant wat er top uitziet en erg warm in sfeer is. Lekker eten voor een mooie prijs.

Rosso Rotterdam

Rosso Rotterdam

Wist je dat:

  • Rotterdam de grootste haven van de wereld was tot 2004 en nog steeds de grootste haven van de Europa is;
  • De Euromast is de hoogste toegankelijke toren van Nederland is;
  • De Sint Laurenskerk het enige overgebleven middeleeuwse gebouw is in Rotterdam na de tweede wereldoorlog;
  • De Marathon Rotterdam het grootste publiekelijke evenement van Nederland is;
  • Er in Rotterdam het straatnaambordje “Ajax-straat” het meest gestolen straatnaambord is van Nederland, zal het te maken hebben met de voetbalrivaal?
  • De plafondschilderingen van De Markthal (op dit moment nog niet officieel) door kenners gezien word als het grootste kunstwerk ter wereld.

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

2 Comments

Tripeconomy Blog

Hello, nice picture and nice view. I hope i will go sometimes there, by the way is a good article and useful information. Have a nice day and keep traveling.

Reply
Nick Polder

Hi there! Nice to hear you will visit Rotterdam sometimes. If you need any advice during your stay in Rotterdam please let me know 🙂

Reply

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier