Ik kon mijn reis niet beter beginnen dan in Shanghai, de grootste stad van China met meer dan 30 miljoen inwoners! Alles wat er in Shanghai te vinden is, is gebaseerd op de handelsmarkt waar Shanghai groot mee is geworden. Van de straten tot de parken alles is geordend, verzorgd en indrukwekkend. Ik ben gestart in Shanghai waar ik een week heb mogen vertoeven om vervolgens door te reizen naar Beijing, Xi’an, Guilin, Yangshuo, Hong Kong en Macau. Ben je benieuwd naar de reis langs deze plekken, neem dan even een kijkje op mijn andere blog post door hier te klikken.

Skyline Shanghai

Skyline Shanghai

Tijdens mijn bezoek aan Shanghai viel op dat er “overal een Chinees voor is”. Een bezoekje aan een park levert al gauw de beelden op dat er ongeveer 100 Chinese tuinmannen het park aan het onderhouden zijn, dagelijks en de hele dag door! Hard werkende tuinmannen zijn trouwens niet het enige beeld wat typerend is voor een gemiddeld park in Shanghai. De stadsparken zijn vooral te herkennen aan de gepensioneerde Chinezen die de natuur opzoeken. Hierover later meer in deze blog post.

Ik verbleef in het Mingtown Etour Youth Hostel, in Huangpu (Puxi),  wat een prima hostel is voor de jeugdige backpacker, klik hier voor de site. De kosten zijn relatief laag, maar je moet niet veel verwachten. De bedden zijn plankerig en je moet waarschijnlijk een kamer delen met andere, wat vrij normaal is in China. Als je in Shanghai bent heb je eigenlijk de keuze om links of rechts van de rivier een hostel te zoeken. Shanghai word namelijk gescheiden door de Huangpu-rivier. Het centrum van de stad bestaat uit twee delen: Pudong en Puxi. Pudong is te herkennen aan de wolkenkrabbers en is het zakencentrum van Shanghai. Puxi daarentegen is te herkennen aan de grote toeristische trekpleister “The Bund”, hier later meer over in deze blog post.

Het is gemakkelijk om met de metro te reizen! Shanghai heeft uitgebreid maar niet ingewikkeld metrostelsel die verbonden is tussen Pudong en Puxi. Hou er wel rekening mee dat een metrorit niet altijd even comfortabel is omdat hij altijd druk is in de metro.

Pudong

Het zakencentrum van Shanghai is gelegen in Pudong. Dit stadsdeel is te onderscheiden aan de vier grote wolkenkrabbers in de skyline van Shanghai: Shanghai World Financial Centre, Jin Mao Tower, Shanghai Tower (in aanbouw) en de Oriental Pearl Tower . Het is zeker aan te raden om een kaartje te kopen voor de toegang tot de Shanghai World Financial Centre. Je gaat met een lift naar een uitkijkpunt in de toren wat 474 meter boven zeeniveau ligt! Je hebt na een lift rit van een paar minuten een super mooi uitzicht over het zakencentrum van Shanghai wat gegarandeerd indruk gaat maken!

Uitzicht Shanghai World Financial Centre

Uitzicht Shanghai World Financial Centre

Uitzicht Shanghai World Financial Centre

Uitzicht Shanghai World Financial Centre

Als je tijdens de basisschool na jaren je fietsdiploma hebt gehaald, is het aan te raden om een fietstocht door Shanghai te maken. In Shanghai zijn veel verschillende fiets verhuur bedrijven die je graag een fiets uitlenen. Het is erg leuk om van Puxi over te varen naar Pudong met een pondje. Je vaart dan dwars over de Huangpu-rivier wat een beleving op zich is. Als je een fietstocht gaat maken door Shanghai zijn de mogelijkheden onbeperkt. Ik ben met de fiets door de wijken van Shanghai gefietst en heb zo de stad goed leren kennen. Je komt de meest bizarre en grappige dingen tegen als je de kleine straatjes meepakt.

Bij gebrek aan vrachtwagens - fietstochtCentral Shanghai

Bij gebrek aan vrachtwagens – fietstocht Central Shanghai

Fietstocht door Shanghai

Fietstocht door Shanghai

Let natuurlijk wel goed op jezelf als je op de fiets stapt. Shanghai is een grote stad met Chinese verkeersregels.. en ik kan je vertellen; die zijn niet te vergelijken met die van ons.

Tips om met succes een fiets te huren en een fietstocht te overleven:

  • Rij niet in je eentje over de drukke straten als dat niet nodig is. Ga met een gezelschap om samen te rijden. Je hebt dan meer ogen die op de weg en de situaties letten en het is bovendien gezelliger.
  • Teken tijdens het huren van de fietsen (dit geld voor overal ter wereld) geen formulieren die je niet snapt of niet in de taal zijn die je snapt. Dit voorkomt een hoop ellende, mocht de verhuurder je proberen te flessen.
  • Voordat je een fiets of iets anders huurt, kijk altijd even of alles compleet is en er geen dingen stuk zijn. Mocht er iets kapot zijn, meld dit dan even bij de verhuurder. Je hebt kans dat je voor deze schade verantwoordelijk gehouden word. Dit is trouwens ook een techniek om toeristen te laten betalen voor schade die al een tijdje geleden gemaakt is. Sommige mensen zien dit als een goudmijn om extra geld te verdienen aan schade.
  • Rij in Shanghai nooit zomaar in één keer door als een stoplicht op groen staat en blijf altijd op de weg letten. In Shanghai wordt er veel getoeterd en zijn veel kruispunten onoverzichtelijk. Laat je niet afleiden en blijf op de situatie letten.

Vergeet als je op de fiets zit of op pad bent in Shanghai niet langs de Jade Buddha Temple te gaan! Deze tempel is ontdekt in 1882 en is inmiddels een bekende religieuze tempel in Shanghai met verschillende Boeddha’s, interessante informatie over de stad vanuit het verleden, mooie tuinen, kooikarper vijvers en een leuk origineel Chinees theehuis waar op traditionele wijze Chinese thee word geschonken.

Jade Buddha Temple - Shanghai

Jade Buddha Temple – Shanghai

Jade Buddha Temple - Shanghai

Jade Buddha Temple – Shanghai

Jade Buddha Temple - Shanghai

Jade Buddha Temple – Shanghai

Puxi

Aan de kant van Puxi lag mijn hostel, in het stadsdeel People’s Square. People’s Square is vlak bij het bekende park People’s Park. Omdat People’s Park vlakbij de drukke winkelstraat Nanjing Road gelegen is, word People’s Park gezien al dé toeristische trekpleister onder de parken. De parken in Shanghai staan er om bekend dat de senioren inwoners dankbaar gebruik maken van deze boomrijke stukjes stad. Als ik People’s Park mag beschrijven in één woord zou ik het overduidelijk inspirerend noemen. De mensen in het park lijken om elkaar te geven en doen veel gezamelijke activiteiten als badmintonnen en dansen terwijl er in het drukke Shanghai nauwelijks naar elkaar omgekeken lijkt te worden. Om het relaxte gevoel in het park goed vast te houden is het erg leuk en vooral lekker om een drankje te doen aan de Barbarossa Lounge, in People’s Park. Deze bar heeft het allemaal: middenin het centrum van Shanghai, in een mooi park, met een gezellig terras en aan een klein watertje. De foto zegt genoeg.

Barbarossa Lounge - People's Park

Barbarossa Lounge – People’s Park

Vanuit het park ben ik doorgegaan naar het Shanghai Urban Planning Centre. Dit gebouw is gelegen aan Nanjing Road en geeft een perfect beeld van hoe groot Shanghai is. De stad Shanghai heeft een “urban area” van 5,300 km² wat aangeeft hoe gigantisch groot de stad is en niet voor niets één van de grootste steden ter wereld is met ruim 30 miljoen inwoners. Shanghai Urban Planning Centre heeft op de 3e verdieping een gigantische maquette gemaakt van de stad. Naast de interessante maquette heeft het Planning Centre een leuk beeld geschetst van de geschiedenis van Shanghai en de toekomstplannen.

Maquette - Shanghai Urban Planning Centre

Maquette – Shanghai Urban Planning Centre

Maquette - Shanghai Urban Planning Centre

Maquette – Shanghai Urban Planning Centre

Persoonlijk heb ik het ultieme Shanghai gevoel beleefd op Nanjing Road, één van de grootste en drukst bezochte winkelstraten ter wereld. Nanjing Road heeft alles wat een wereldstad moet uitstralen; drukte, veel lichtjes, de beste winkels en vooral heel veel mensen. Het is een echte beleving om een kijkje te nemen in deze populaire winkelstraat. Het klinkt gek maar ga zeker ook even in Nanjing Road kijken als het regent. Ik denk dat er ongeveer 20 tot 40.000 mensen lopen in de straat die bij een druppel uit de hemel allemaal een paraplu tevoorschijn toveren. Het geeft een soort filmdecor gevoel wat erg leuk is om te zien.

Nanjing Road

Nanjing Road

Rainy day - Nanjing Road

Rainy day – Nanjing Road

Aangrenzend aan Nanjing Road is The Bund gelegen. Deze 1,5 km lange boulevard stamt nog uit de tijd dat Shanghai een Engelse nederzetting was. Je kan goed zien aan de gebouwen dat The Bund bezet was door de Engelsen. Het Nederlandse consulaat is trouwens ook gelegen aan The Bund.

The Bund - Shanghai

The Bund – Shanghai

Vanaf de boulevard van The Bund heb je een perfect uitzicht over de skyline van Shanghai. Neem de tijd om zowel overdag als ’s avonds een kijkje te nemen op de boulevard om de verschillen te zien van de skyline bij daglicht en nacht.

Shanghai skyline by daylight

Shanghai skyline by daylight

Skyline by night - Shanghai

Skyline by night -Shanghai

Skyline vanaf The Bund

Skyline vanaf The Bund

Tip: ga met de metro naar The Bund. Het metrostation is direct gelegen aan de Boulevard en gemakkelijk te vinden. Zorg wel dat je vóór 23:00 uur terug gaat want de metro’s rijden ’s nachts niet.

Het uitgaansleven in bruisend Shanghai

Het maakt niet uit wat je leeftijd is, in Shanghai moet je minimaal één keer naar een club geweest zijn. Ik zal zo goed mogelijk proberen te beschrijven wat voor beleving een avondje stappen in Shanghai geeft, maar voor de lezers die te nieuwsgierig zijn alvast een beknopte samenvatting: gratis drank, westerse muziek met veel show, en gigantische clubs met exclusieve dranken.

In Shanghai (dit geld niet voor andere steden in China) zien inwoners de westerling of anders gezegd blanken als voorbeeld figuren. In Shanghai denkt men dat westerlingen een beter leven hebben en bijvoorbeeld A-merken binnen de levensstandaard horen – aldus een inwoner van Shanghai die ik tegenkwam tijdens mijn reis. Bijna alle clubs in Shanghai spelen daar op in door westerlingen gratis toegang te geven tot de clubs inclusief drank. Het doel wat hiermee bereikt wordt worden is een groepje westerlingen creëren die veel drinken en plezier hebben om zo de Chinezen te triggeren meer drank te bestellen. Het ging in mijn tijd in Shanghai zelfs zo ver dat we van alles gratis kregen de gehele avond, van Whiskey tot Cocktails tot dure Champagne. De onderstaande foto’s geven een goede impressie van de wilde avonden in Shanghai.

Uitgaan in Shanghai

Uitgaan in Shanghai

Uitgaan in shanghai

Uitgaan in shanghai

Gewoontes in Shanghai & Cultuur

Van alle steden die ik bezocht heb in China heeft Shanghai me de grootste cultuur shock gegeven. Over het algemeen is Shanghai een keurige en schone stad die gestructureerd en goed onderhouden is. Als je enkel een paar dagen in de stad bent zullen je niet veel gekke dingen opvallen maar als je langer rondtrekt in de stad gaan je een aantal gewoontes opvallen uit de Chinese / Shanghai’se cultuur die best raar zijn voor de gemiddelde Nederlander.

Hieronder kort alle bijzonderheden opgesomd die ik tegen ben gekomen in Shanghai en je met grote kans ook tegenkomt als je zelf gaat:

  • Een groen stoplicht betekend niet dat je veilig over kan steken.
  • Toeteren in het verkeer is normaal en geen teken van agressie, chaos in het verkeer is de normaalste zaak van de wereld.
  • Rochelen op straat is normaal. Dit gebeurt niet enkel in Shanghai maar is in heel China een gewoonte. De Chinese bevolking is van mening dat alle “afvalstoffen” die uit je lichaam komen direct verwijderd moeten worden. Als een chinees slijm of iets dergelijks in zijn of haar keel heeft zal hij of zij dit op straat spugen zonder schaamte.
  • Net als boeren en scheten laten.. Dit zijn vormen van gassen die volgens de Chinese gewoontes direct naar buiten moeten, ongeacht waar je bent.
  • Kinderen mogen min of meer op straat poepen en plassen. Tot een bepaalde leeftijd heeft elk kind een soort afneembaar stukje stof voor hun achterwerk waardoor het gemakkelijk is te poepen of te plassen. Je geloofd het niet he? De foto zegt genoeg, die midden in een drukke straat is gemaakt in Shanghai. De foto is niet geschikt als je nog moet gaan eten J
Aparte gewoontes

Aparte gewoontes

To know: leuk om te weten is dat chinezen altijd hun handen wassen met lauw water en altijd lauw water drinken (als ze water drinken). Dit doen ze om hun lichaamstemperatuur zo stabiel mogelijk te houden. De chinezen zijn van mening dat het slecht is om het lichaam teveel bloot te stellen aan temperatuur schommelingen.

Shanghai heeft me laten verbazen en stiekem ben ik een klein beetje verliefd geworden op deze stad. Shanghai heeft me vóór mijn reis bang gemaakt door haar omvang en onbekende terrein maar achteraf was ze zo lief en prachtig. De gastvrijheid van de inwoners, die altijd zo goed mogelijk Engels tegen je probeerde te praten, was te voelen en ik heb me geen moment zorgen gemaakt over mijn veiligheid. Een goed gevoel aan deze wereldstad die ik zeker nog eens wil beleven.

“Remember the life you lived, not the money you made”

Written by Nick Polder

2 Comments

Metrocazar

Shanghai is echt een geweldige stad die ik zeer kan aanbevelen. Het artikel dat je hebt geschreven geeft hiervan een mooie indruk. De stad is overigens wel steeds meer westers aan het worden. Naast de door jou genoemde plekken, kan ik zeker een bezoekje aan “Yu Garden” aanraden.

Reply

Ik ben nieuwsgierig naar je reactie, plaast hem hier